Srbija

Sreda, 23.06.2021.

18:02

Pažnja: Otkrivamo kako lažni kupci varaju korisnike popularnog sajta s oglasima FOTO

Zabeležen je još jedan pokušaj prevare u našoj zemlji. Ovoga puta na meti je bila jedna od korisnica popularnog sajta "Kupujem prodajem".

Izvor: B92/A.R.

Pažnja: Otkrivamo kako lažni kupci varaju korisnike popularnog sajta s oglasima FOTO
Ilustracija: fizkes/Shutterstock

Svoje iskustvo podelila je nedavno na društvenoj mreži LinkedIn, a za portal B92.net objašnjava šta se tačno desilo.

"Za ovakav pokušaj prevare sam čula od drugarice koja živi u Bosni i Hercegovini samo nedelju dana pre nego što ću i ja biti kontaktirana na sličan način, sa istim stilom komunikacije i ciljem da se prikupe podaci bankovnih kartica. Drugarica je preko OLX.ba sajta koji je lokalni sajt za tržište Bosne i Hercegovine oglasila prodaju kuhinje. Kontaktirala ju je ženska osoba, ali preko Whatsapp platforme, koja je predložila da obavi, kako je napisala, sigurnu kupovinu tako što će joj uplatiti novac na račun nakon cega sledi kontakt sa kurirskom službom. Drugarica, ne sluteći da je prevara, dala joj je svoju adresu i broj računa", počinje priču naša sagovornica Milijana Gunjević.

Upozorenje za građane Srbije, u toku je prevara

Nakon toga joj je, kaže dalje, prosleđen link ka sajtu koji je potpuno identičan sajtu lokalne kurirske službe.

"Kako bi primila novac, bilo je potrebno da unese podatke svoje bankovne kartice što je podrazumevalo broj kartice, datum važenja kartice, kao i CVV kod. Srećom, nije unela podatke jer joj je tada postalo sumnjivo, budući da se ta forma pojavljuje prilikom internet kupovine, a ne prilikom prodaje", pojašnjava Miljana.

Slična stvar desila se i njoj.
Foto: Printskrin/Milijana Gunjeviæ
"Kada sam objavila prodaju njihalice za bebe preko kupujemprodajem.com platforme brzo sam dobila poruku na Viber sa pitanjem da li je prodata. Nakon mog odgovora da je još dostupna, osoba koja me je kontaktirala mi je rekla da živi u Pirotu i pitala da li može da ugovori dostavu i da odmah uplati novac na moju bankovnu karticu. Rekla je da će me, kada novac primim, kontaktirati kurir za dogovaranje oko preuzimanja robe", navodi.

Odgovorila joj je da tako ne može, jer to ne postoji, nakon čega ju je ova i blokirala.

"Ono što je zanimljivo je da je fotografija osobe koja me je kontaktirala bila sa detetom. Očigledno je da razmišljaju o svom identitetu kako bi bili što uverljiviji. U ova dva slučaja zaključila sam da su na meti oglasi čija cena nije mala i da izbegavaju komunikaciju preko oglasnih sajtova, već to čine direktno preko komunikacionih platformi kao sto su Viber, Whatsapp i drugi", napominje Miljana.

Internetom kruži nova prevara, Rimac u "glavnoj ulozi"

Odlučila je, naglašava, da svoje iskustvo podeli javno na LinkedIn profilu, jer smatra da je potrebno podići svest kod ljudi kako ne bi postali žrtva prevare i zloupotrebe podataka, znajući da je problem prisutan kod svih oglasnih sajtova na teritoriji bivše Jugoslavije.

"Istakla bih da su na kupujemprodajem.com platformi naveli da je u toku pokušaj obmane", poručuje naša sagovornica.

Redakcija portala B92.net ovim povodom poslala je pitanja "Kupujem prodajem" platformi, ali odgovori nisu stigli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: