Digitalizacija u Srbiji "od pekara do Simensa"

Digitalna tranformacija privrede je uveliko u toku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, violetkaipa
Ilustracija: Depositphotos, violetkaipa

U Srbiji najveće interesovanje za digitalizaciju vlada u sektorima kao što su trgovina, turizam i ugostiteljstvo, dok je taj proces kompleksan u metalskoj industriji i poljoprivredi, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Govoreći na onlajn skupu "Digitalizacija u industriji", u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore (AHK), Čadež je kazao da pred srpskom industrijom puno posla u oblasti digitalizacije.

Nekima u Srbiji glavni alati i dalje samo papir i olovka

On je izneo podatke da je samo 12,6 odsto preduzeća u Srbiji iz prerađivačkog sektora uvelo tehnologije industrijskih robota, da je 31,6 odsto uvelo tehnologije računarom podržano planiranjem i upravljanjem proizvodnje, kao i da samo 2,8 odsto preduzeća iz prerađivačkog sektora primenjuje nanotehnologije u proizvodnim procesima.

Od pekara do Simensa

Naglašava da je digitalna transformacija odavno počela i da ne postoji više nijedan segment koji nije zahvatila, od pekara do najvećih industrijskih korporacija poput Simensa.

Zavodi se red: Poljoprivredni proizvodi neće se više prodavati kao avioni i kamioni

"Ne postoji posao ili biznis koji možete da zamislite, a da ne razmišljate o transformaciji proizvodnih procesa, prodaje, marketinga i svega onoga što čini vaš posao", rekao je Čadež.

Ističe da PKS upravo digitalizaciju industrije vidi kao najveći izazov, zbog čega je još pre tri godine, uz podršku GIZ-a, AHK-a i ostalih kompanija, osnovala Centar za digitalnu transformaciju.

"Time smo, na neki način, postali hab za digitalnu transfromaciju malih i srednjih preduzeća", rekao je Čadež.

Najpre je, kaže, započet projekat koji je obučavao zainteresovane za digitalne konsultante, a koji su kasnije pružali svoje usluge kompanijama.

Čadež dodaje da se taj projekat pokazao kao veoma važan segment u radu s kompanijama koje do sada nisu imale mogućnosti da dođu do IT rešenja.

Ističe da je Centar za digitalnu transformaciju i Ministarstvo privrede prepoznalo kao partnera u sprovođenju mera za unapređenje digitalizacije industrije proizvodnje.

Klik i ode keš: Klijenti negoduju posle uvođenja provizija

"To nam je veoma važno, jer na taj način naše članice i kompanije mogu da utiču i na neke odluke vlade i daju predloge kako privredi može da se pomogne", rekao je Čadež.

Ilustracija: Depositphotos, jamesteohart
Ilustracija: Depositphotos, jamesteohart

Portal za razmenu baze znanja

Trenutno, kaže, PKS u saradnji sa GIZ-om radi na portalu za razmenu baze znanja, a koji će, objašnjava, omogućiti malim i srednjim preduzećima u Srbiji da brže dolaze do implementacije IT rešenja u svojim kompanijama.

Takođe, dodaje, sa GIZ-om se radi i na osnivanju Digitalne akademije koja će biti namenjena vlasnicima i direktorima malih i srednjih preduzeća.

"Zanimljivo je i da je PKS u okviru Evrokomore dobila važnu ulogu da vodi digitalnu mrežu Evrokomore i da radi na razvoju Digitalne akademije te komore", rekao je Čadež.

Industrija 4.0

Ističe da u Srbiji postoje dobri primeri fabrika koje koriste industiriju 4.0, ali da je pred domaćom industrijom još puno posla u tom smeru.

Na tom putu je, kaže, važno i povezivanje nauke i privrede, kao i uvođenja inovativnih predmeta i dualnog obrazovanja u srednje i više školstvo kako bi u Srbiji bila razvijena pametna radna snaga.

Na tržištu Albanije preko 1.000 srpskih firmi: Kakva su njihova iskustva

Predsednik UO AHK Srbije i generalni direktor Simens Srbija i Simens mobajl Udo Ajhlinger kaže da je ove godine komora utvrdila tri strateška cilja - stručno obrazovanje i obuka, digitalna inovacija i zeleni dogovor EU.

"Digitalizacija je postala nešto normalno, živimo je već godinu dana. Naš posao se promenio zbog pandemije i upravo je ona bila pokretač ovakve vrste komunikacije i načina rada", rekao je Ajhlinger i dodao da će se taj trend nastaviti.

Kaže da su se odeljenja za IT u mnogim kompanijama prilagodila novom načinu rada.

Ajhlinger navodi da nemačka preduzeća spadaju u značajne predvodnike četvrte industrijske revolucije i da su spremne da podele svoje znanje i da razgovaraju o najboljim praksama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu