Potvrđeno za B92.net: Vodeći svetski proizvođač čokolade stiže u Novi Sad

Novi Sad -- Vodeći svetski proizvođač visokokvalitetne čokolade i kakao proizvoda, kompanija Beri Kalebo stiže u Srbiju.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, goir
Foto: Depositphotos, goir

Pročitajte još:

Nova fabrika: Švajcarski slatkiši proizvodiće se u Novom Sadu

Kako je za B92.net rekao generalni direktor Stojan Kemera koji učestvuje na Kopaonik biznis forumu, početak izgradnje, to jest postavljanje kamenja temeljca, biće u četvrtak 5. marta.

Dodao je da očekuje da će gradnja trajati oko 12 meseci, što znači da bi trebalo da bude otvorena u prvom kvartalu iduće godine.

"Ovo će promeniti celokupnu sliku tog dela Novog Sada, jer će, pored fabrike, tu biti i Čokoladna akademija, naš razvojni centar na 2.000 kvadrata", rekao je Kemera.

Istakao je da će imati godišnje da izvoze robe u vrednosti 150 miliona evra, a visina investicije u prvoj fazi je 50 miliona evra, a fabrika će zaposliti 100 ljudi.

"Fabrika će biti izvozno orijentisana, ali će biti i hab za sve domaće konditore i zanatlije", dodao je Kemera za naš portal.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, na svečanoj ceremoniji postavljanja kamena temeljca obratiće se glavni Izvršni direktor kompanije Antoan Desent Afrik, generalni direktor Stojan Kemera, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, a organizatori očekuju i prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ugovor o sredstvima podsticaja za investiciju ovog švajcarskog proizvođača čokolade i proizvoda od kakaoa potpisan je krajem septembra 2019. godine u Novom Sadu.

Fabrika će, kako je najavljeno, biti izgrađena na regionalnom putu M-7 prema Zrenjaninu.

Antoan Desent Afrik, glavni izvršni direktor kompanije, naveo je ranije da će fabrika u Novom Sadu predstavljati regionalni centar, iz kog će Beri Kalebo snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope.

Fabrika će biti smeštena u Novom Sadu i planirano je da ima početni proizvodni kapacitet više od 50.000 tona godišnje i predviđeno je da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 miliona evra (56,7 miliona švajcarskih franaka).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 159 idi na stranu