Plate u javnom sektoru skaču 8-15 odsto u decembru

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali izjavio je na konferenciji sa timom MMF-a da će plate u javom sektoru biti povećane u decembru između osam i 15 odsto.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC
Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC

Istakao je i da će do kraja godine prosek biti iznad 500 evra, kao što je i obećano.

"Realni rast zarada u prvoj polovini godine je bio 7,3 dosto i prevashodno je vođen rastom zarada u privatnom sektoru“, rekao je Mali.

"Takođe, rebalansom budžeta smo definisali i povećanje plata u javnom sektoru, između 8 i 15 odsto i očekujem će i rast plata u javnom sektoru do kraja godine uticati na to da prosečna plata u Srbiji u decembru dostigne nivo od preko 500 evra", rekao je Mali u Vladi Srbije.

Istakao je da će tako biti ispunjeno obećanje koje je dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić o visini prosečne plate. Ministar je kazao da se od 1. januara potpuno ukida i Zakona o smanjenju zarada u javnim preduzećima i na lokalnom nivou vlasti.

"To im obezbeđuje mogućnost za povećanja plata od najmanje pet odsto", naveo je on.

Mali je rekao da će od 1. januara biti povećana minimalna zarada za 11,1 odsto, odnosno na 30.022 dinara, što će u apsolutnom iznosu biti najveće povećanje minimalca ikada.

Ministar finansija je naveo da je u budžetu za devet meseci ostvaren suficit od 49,9 milijardi dinara, iako je bio planiran deficit od 13,3 milijarde, što je za 63 milijarde bolji rezultat nego što je planirano.

"Zato smo imali rebalans budžeta i usmerili višak novca ka većim kapitalnim investicija i ka povećanju plata u javnom sektoru i isplati jednokratne pomoći penzionerima", rekao je Mali.

On je dodao da je dostignuto i rekordno smanjenje nezaposlenosti, koja je smanjena na 10,3 odsto.

strana 1 od 193 idi na stranu