Iz Srbije najviše izvozimo plastične proizvode i hulahopke

Iz Srbije se najviše izvoze plastični proizvodi za transport i pakovanje robe, zatim hula-hop čarape, pletene naglavke, sanduci, kutije, gajbe, doboši.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.03.2019.

09:35

Iz Srbije najviše izvozimo plastične proizvode i hulahopke
Foto: Thinkstock, ilustracija

To je saopštio Projekat "Addiko 100 najvećih".

Ovo su podaci, navodi se u saopštenju, do kojih je "Addiko 100 najvećih" došao detaljnom analizom svih pravnih subjekata u Srbiji koji se bave nekom vrstom izvoza.

U saopštenju se podseća da je ovaj regionalni privredni projekat ove godine počeo da radi i u Srbiji, nakon više od decenije aktivnog učešća u stvaranju boljih uslova za male kompanije i promociji najuspešnijih primera poslovanja velikih korporacija na lokalnim tržištima Balkana.

Prema njihovim podacima, u Srbiji trenutno najbolje zarađuju izvoznici putničkih automobila, uključujući karavan, kombi i vozila za trke, zatim trgovci izolovanom žicom, kablovima i optičkim kablovima, dok za njima slede oni koji na stranim tržištima nude nove spoljne pneumatske gume.

Sveukupno gledano, navodi Addiko, u Srbiji 2.014 kompanija svake godine prodajom robe van granica zemlje zaradi više od 100.000, a 6.561 preko 50.000 evra.

Od toga čak 4.042 je izvozno zavisno, odnosno više od 30 odsto profita ostvaruje izvozom.

Najveća koncentracija izvoznika je u Regionima Šumadije i Zapadne Srbije, gde se ovom delatnošću bavi 1.185 kompanija, a zatim sledi Beogradski region sa 1.167 i Vojvodina sa 1.134 kompanije.

Ove kompanije, kako se navodi, robu najčešće šalju u Evropu, Aziju i Severnu Ameriku, odnosno u Nemačku, Bosnu i Hercegovinu i Italiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

13 h

Podeli: