Nove izmene: Na bolovanje i dva meseca

Prema predlogu zakona o zdravstvenom osiguranju koji je 8. januara ušao u skupštinsku proceduru, izabrani lekar može da otvori bolovanje do 60 dana.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.01.2019.

08:41

Nove izmene: Na bolovanje i dva meseca
(Foto: Thinkstock)

To je duplo više nego sada, a predloženo je i da se za vreme odsustva sa posla zbog nege deteta do 18 godina roditeljima isplaćuje naknada za bolovanje u visini od 100 odsto osnovne plate.

Takođe, nove izmene predviđaju i mogućnost dopunskog i dodatnog dobrovoljnog osiguranja, a predviđena je i mera koju osiguranici mogu da tumače kao sankciju - da se u slučaju neopravdanog izostanka sa preventivnih pregleda, plaća 35 odsto cene lečenja, prenele su današnje Večernje novosti.

Kako se navodi, ta mera važiće samo ako se osiguranik ne odazove na više poziva u okviru jednog ciklusa skrininga, a u međuvremenu se razboli od bolesti koja je na vreme mogla biti otkrivena i tretirana.

U Ministarstvu zdravlja navode da ta mera nije kažnjavanje osiguranika, već dodatni model da se podstakne svest o značaju prevencije i otkrivanja bolesti u ranoj fazi, kada su šanse za izlečenje veće.

Jedna od novina predloženog zakona je da se palijativno zbrinjavanje za umiruće pacijente u potpunosti obezbeđuje na teret osiguranja, a najmanje 65 odsto za lečenje bolesti osiguranika koji se nije na vreme odazvao na jedan od programa skrininga.

"Po predlogu novog zakona osiguranici će moći da ostvare šira prava iz zdravstvenog osiguranja i u slučajevima kada zbog propusta poslodavaca nemaju redovnu uplatu doprinosa za zdravstveno. Do sada je u takvim slučajevima osiguranik mogao da ostvari pravo na hitnu medicinsku pomoć", rečeno je Novostima u Ministarstvu zdravlja.

Ukoliko parlament usvoji predložena rešenja, uvode se i novi osnovi osiguranja za poljoprivrednike,javne beležnike i izvršitelje, osiguranike koji primaju penziju ili invalidninu isključivo od stranog nosioca osiguranja, a imaju stalni ili privremeni boravak u Srbiji, za žrtve terorizma i za ljude sa statusom borca...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: