Bliži se dan preuzimanja: "BG aerodrom spreman za Vansi"

Aerodrom "Nikola Tesla" spreman je da ga preuzme francuska kompanija Vansi, izjavio je izvršni direktor beogradskog aerodroma Raša Ristivojević.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2018.

12:18

Bliži se dan preuzimanja:
Foto: Thinkstock

"Koncesionara ćemo imati vrlo brzo i mislim da smo svi ponosni na to, kako smo sve uradili za tu koncesiju", rekao je Ristivojević, na Konferenciji o bezbednosti aerodroma (ASCE) u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, ne precizirajući tačan datum preuzimanja.

On je istakao da je to dobar projekat, najveći u regionu u poslednjih 20 godina. "Sve je spremno za koncesiju. Vlada i aerodrom su uradili sve što je potrebno da koncesija bude uspešna", istakao je Ristivojević.

Ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" na 25 godina potpisan je 22. marta sa francuskom kompanijom Vansi erports, u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Ukupna nominalna vrednost te transakcije je oko 1,46 milijardi evra, a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Ugovor u Palati Srbija potpisali su potpredsednica vlade i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, glavni izvršni direktor Vansi koncesija i predsednik Vansi erports Nikola Notbar, Masimo Bruco iz kompanije Vansi erports Srbija i v. d. generalnog direktora aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević.

Ugovor o koncesiji na 25 godina obuhvata finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno-sletne staze.

Kompanija Vansi aerodromi ponudila je jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 miliona evra. Tada je najavljeno da će se isplata vršiti kroz dividendu i to: Republici Srbiji 417 miliona evra i malim akcionarima 84 miliona evra. Tokom perioda trajanja koncesije biće plaćana godišnja koncesiona naknada.

Kako je tada saopšteno, minimalna koncesiona naknada po godini se kreće između 4,4 miliona evra do 15,1 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: