Mesna afera: I propisi su nam drugačiji VIDEO

U Jagodini je pre nekoliko dana zaplenjeno 23 tone pokvarenog mesa koje je preko Kosova švercovano iz Brazila.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2018.

18:12

Mesna afera: I propisi su nam drugačiji VIDEO
(Foto: Thinkstock)

Ova vest pokrenula je pitanje - Kakvo meso jedemo? Javnost u Srbiji uznemirilo je saznanje da naši propisi nisu usklađeni sa evropskim.

Da li ste se zapitali koliko je staro meso koje ste upravo kupili? Kada mu ističe rok trajanja? Odgovori na ova pitanja mogu varirati u zavisnosti ali je meso domaće ili uvozno.

U EU rok upotrebe mesa nije precizno definisan već ga određuje sam porizvođač u zavisnosti od načna upotrebe itd, a u Srbiji je 12 meseci propisano za svinjske polutke koje mogu da budu u prometu 12 meseci od dana zamrzavanja.

Da bismo konzumirali uvozno meso ono mora da prođe najpre carinsku proveru, zna se tačno iz koje je zemlje, koliko dugo je zamrznuto pa i čime je životinja hranjena. Ipak, neretko na našim trpezama završava i švercovano meso.

"Ja ne verujem da je završavalo u marketama, možda za neke manje radnje. I tamo ljudi kupuju, kako stati na put? Jedino rigorozna akcija uprave za veterinu i policije ali i rigoroznije kazne nego do sada".

Sve to trebalo bi da definiše poglavlje 12 koje Srbija još nije otvorila a koje se, između ostalog, odnosi i na bezbednost hrane. U tu bezbednost ne sumnjaju Italijani koji godinama uvoze srpsku junetinu. Za to vreme stručnjaci poručuju - nije bitno da li je meso domaće ili strano već dobro pogledati deklaraciu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: