EUR se vinuo, doviđenja "nezapamćenom programu"

Evro je ojačao na 10-dnevni maksimum u sredu, nakon što su zvaničnici Evropske centralne banke nagovestili mogućnost okončanja programa otkupa obveznica.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2018.

11:55

EUR se vinuo, doviđenja
Foto: Thinkstock

Ovakve najave dolaze nakon što je inflacija počela da se približava ciljanoj.

Nakon oživljavanja privrednog rasta evrozone uz nezapamćen program kupovine obveznica u iznosu od 2.550 milijardi evra, ECB je raspravljala o tome da završi sa programom kupovine obveznica ove godine, s obzirom da je prošla pretnja od deflacije i da je evrozona na putu najboljeg rasta u protekloj deceniji.

To je uticalo na jačanje evra za pola procenta, na 10-dnevni maksimum od 1,1780 dolara i evro je takođe zabeležio osmodnevni maksimum od 1,1640 evra u odnosu na švajcarski franak.

Evro je ojačao za oko 0,8 procenata u dosadašnjem toku ove nedelje, nakon što je zabeležio 10- dnevni minimum od 1,1510 dolara 29. maja.

Jačanje evra je izvršilo pritisak na američki dolar, zbog čega je dolarski indeks pao za 0,3 procenta, na 10-dnevni minimum od 93,604 poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: