Petrović: Deficit praktično nula, "čuvarkuća" korisna

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je da je osnovni cilj aranžmana sa MMF-om postignut, a to je snažno smanjenje deficita.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2018.

19:40

Petrović: Deficit praktično nula,
(Foto: Thinkstock)

On je gostujući na RTS-u podsetio da je taj deficit na početku bio preko dve milijarde evra.

Novi vid aranžmana, nazvan čuvarkuća, bio bi veoma koristan za Srbiju, smatra Petrović.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda doći će u još jednu posetu Beogradu od 8. do 16. marta da sumira rezultate. Kako RTS nezvanično saznaje u Vladi, tada bi mogli da počnu i pregovori o novom aranžmanu po kojem bi Fond imao ulogu nadzora, odnosno čuvarkuće.

"Osnovni cilj aranžmana je postignut, a to je snažno smanjenje deficita koji je na početku aranžmana bio preko dve milijarde evra. Sada je deficit praktično nula. Imamo uravnotežene prihode i rashode. S druge strane, u bloku gde su bile predviđene reforme tu cilj nije u potpunosti postignut", rekao je Petrović.

Kako je istakao prvi čovek Fiskalnog saveta, u narednom periodu bi trebalo" raditi na reformi javnih preduzaća, EPS-a i lokalnih javnih preduzeća, zatim državnih preduzeća koja su stvarala velike probleme, a mogu i ubuduće da ih stvaraju, to je RTB Bor, Petrohemija, Resavica".

"Tu se nije značajno pomaklo. To je jedan blok reformi. Drugi blok se odnosi na povećanje javnih investicija u infrastrukturu. Tu se stvari dešavaju. Ali i u lokalnu infrastrukturu, ekologiju, prosvetu, zdravstvo. U reformi prosvete i zdravstva nema značajnijih pomaka. Najzad, tu je reforma Poreske uprave koja se planira već tri godine i stalno se odlaže."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: