Srbija: Plate im skočile 61%, statistika kaže

ako je statistika u Medveđi registrovala rast prosečnih zarada.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.06.2017.

18:03

Srbija: Plate im skočile 61%, statistika kaže
(Foto: Thinkstock.com)

Prosek zarada koje su zaposlenima na teritoriji opštine Medveđa isplaćene u maju porastao je za neverovatnih 61,7 odsto, dok su plate u celoj Srbiji u odnosu na prethodni mesec pale za pet odsto.

Statistika bi mogla da nas dovede do pogrešnog zaključka da smo svedoci privrednog buma u malenoj opštini na jugu Srbije kada ne bismo uzeli u obzir podatak da je tolikom skoku zarada, kao i ranije, doprinelo to što je oko 400 rudara u Rudniku "Lece" u maju primilo po dve zarade.

Poslednji statistički podaci o prosečnim zaradama su ipak bili korisni, jer su podsetili na to koliko je rudnik srebra i zlata u Lecu važan za opstanak Medveđe i egzistenciju njenih stanovnika. Zbog toga je zaposlene i njihove porodice zabrinula vest da je u rudniku uveden radni stečaj iz koga će ovaj gigant kasnije biti ponuđen na prodaju.

Zabrinutost za dalju sudbinu rudnika deli i predsednik opštine Nebojša Arsić, ali i ističe da je samo važno da rudari rade i da primaju plate.

" Bitno je da rudnik i rudari rade i da zaposleni primaju plate, a ostale procese vodi država",- kazao je Arsić.

Rudnik "Lece" je u martu 2015. godine zakupila kompanija Life Stone Capital iz Dubaija. Zaposlenima su isplaćivane redovne i zaostale zarade, pa se dešavalo i ranije da prosečna zarada u Medveđi naglo poraste kada rudari u jednom mesecu prime po dve plate. Tako je ovog maja prosečna zarada u Medveđi iznosila čak 68.784 dinara, što je daleko od realnog proseka.

U Medveđi veruju da će se trenutni zakupac rudnika javiti i kao njegov kupac, prenose Večernje novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: