Kostić kupuje i hrvatski "Kempinski"?

Najbogatiji srpski biznismen planira da širi svoju imperiju i kod komšija. Posle kupovine hotela u Portorožu, merka i kompleks istog lanca u Savudriji

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.06.2016.

10:27

Kostić kupuje i hrvatski
Foto: Tanjug

Nakon što je prošle godine pazario hotel "Kempinski" u Portorožu, sada, prema pisanju Večernjih novosti, ozbiljno merka i kompleks iz istog lanca samo 20 kilometara odatle - u hrvatskoj Savudriji. Ceo turistički elitni paket aranžman mogao bi da zatvori i portoroškim aerodromom, koji je ovih dana takođe na njegovoj listi želja za kupovinu.

Golf i spa rizort "Kempinski" sa pet zvezdica, koji je smešten nadomak mora u ruralnom okruženju severozapadne Istre, ima 186 luksuznih soba i apartmana, kao i svoju privatnu plažu. Ukoliko ga Kostić kupi, zajedno sa aerodromom u Portorožu, mogao bi ozbiljno da radi na privlačenju turista koji su u potrazi za odmorom "sa pet zvezdica" i potencijalno napravi "novi Kan", kako je i sam pomenuo u jednoj od izjava.

Ipak, iz ekonomske krize, ovaj deo Jadranskog primorja izašao je još neoporavljen, pa je pitanje kakvu srpski biznismen ima finansijsku računicu. Ulaganja bi mogla da se objasne i velikim kreditom koji je Kostić uzeo od Evropske banke za obnovu i razvoj.

- Kostić je uzeo zajam od EBRD za investicije u poljoprivredu u Ukrajini - objašnjava ekonomista Mahmut Bušatlija. - Moguće da mu je banka odobrila da taj novac plasira na drugim tržištima, jer u Ukrajini ne može da ih iskoristi. On je već, kupovinom na Kopaoniku, pokazao da se interesuje za turizam. U vremenu finansijske krize, veliki biznismeni imaju dve opcije - da štede ili da samo još više kupuju. Kostić je izabrao drugu opciju.

U septembru prošle godine, kada je kupovala slovenački "Kempinski", "MK grupa" je navela da ima "strateški cilj da se pozicionira kao vodeća kompanija iz oblasti turizma u regionu". Hotel "Kempinski Palas" sa pet zvezdica u Portorožu poseduje 164 sobe, 17 apartmana, restorane, luksuzne spa-centre, konferencijske sale... Samo noćenje sa doručkom u ovom hotelu košta od 200 pa do 900 evra, u pojedinim apartmanima. Osim hotela u Sloveniji, u ovoj državi Kostić je postao i deoničar Gorenjske banke. Čak je izrazio i spremnost da potpuno preuzme ovu finansijsku instituciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: