Neverovatan rast EUR za mesec dana

Beograd -- Dolar je ojačao, oporavljajući se sa četvoromesečnog minimuma koji je zabeležen prošle nedelje zbog još jednog niza iznenađujuće loših ekonomskih podatka u SAD.

Izvor: Tanjug
Podeli

U odnosu na evro, dolar je u ponedeljak ojačao 0,4 procenta na 1,1404 dolara, smanjujući dobitak jedinstvene valute, koja je od 13. aprila ojačala osam procenata.

U petak izlaze podaci o kretanju inflacije u SAD, a u utorak će se objaviti konačni podaci za april u evro zoni, dok investitori traže naznake o uravnoteženosti monetarne politike tokom sledeće godine.

Industrijska proizvodnja u SAD je pala peti mesec zaredom u aprilu i potrošačko poverenje se smanjilo početkom maja, čime su poništena postojeća očekivanja da će Centralna banka SAD već sledećeg meseca početi sa povećanje kamatnih stopa i podržala je očekivanja da bi kreatori monetarne politike mogli zadržati postojeće stope do septembra ili decembra.

U odnosu na korpu šest glavnih valuta , dolarski indeks se povećao za 0,3 procenata na 93,230 poena, nakon zabeleženog petonedeljnog pada. U četvrtak je zabeležio nivo od 92,133 poena.

Vesti o porezu na kapitalnu dobit od ulaganja u nekretnine u Novom Zelandu su dodatno uticale na špekulacije o smanjenju kamatnih stopa, što je uticalo na slabljenje novozelandskog dolara ovih dana.

Vesti

strana 1 od 9234 idi na stranu