Od carine 300 mil € više u budžet

Carina Srbije ove godine uplatiće u budžet čak 300 miliona evra više nego 2013. godine, izjavio je direktor Uprave carina Miloš Tomić "Politici".

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2014.

14:13

Default images

Prema njegovim rečima, taj porast je ostvaren boljom organizacijom i pored toga što se carinske stope, zbog približavanja Srbije EU smanjuju,

U novogodišnjem izdanju lista, upitan šta se najviše krijumčari, Tomić je rekao da je u drastičnom porastu šverc duvana i cigareta.

"Mi imamo godišnji gubitak od nenaplaćenih dažbina za rezani duvan i cigarete oko 300 miliona evra", rekao je Tomić i dodao da je ove godine zaplenjeno ipak tri puta više duvanskih proizvoda nego u prethodne dve godine.

On je naveo da krijumčari tako zarađeni novac investiraju u šverc oružja i narkotika, što je dodatna opsanost.

Direktor Uprave carina je istakao da porastu zaplene robe doprinosi modernizacija, odnosno nabavljeni skeneri iz Kine. Kinu je označio kao partnera sa kojim Srbija razvija carinsku saradnju i predviđa pojednostavljenje carinskih procedura.

"Uveliko smo odmakli u procesu uvođenja Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema - NCTC, što je preduslov za pristupanje EU", rekao je Tomić i dodao da je planirano da već krajem januara bude dostupno elektronsko podnošenje tranzitnih deklaracija.

On je upozorio da do uvođenja ovog sistema ostaju papirne deklaracije, veće bankarske garancije, što sve usporava i poskupljuje prevoz robe.

"I Makedonija je počela da elektronski posluje, kao i Hrvatska, Mađarska, pa smo mi postali prepreka na Koridoru 10, jedini prekidamo lanac sigurnog transporta. Ukoliko dođe do odlaganja uvođenja ovog sistema, prevoznici bi mogli da se preusmere na Koridor 4 kroz Rumuniju i Bugarsku, a tada nam preti gubitak od 30 do 50 miliona evra godišnje", što je za privrednike veliki gubitak, napomenuo je Tomić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: