Ko kupuje Targo i 1.200 km kabla?

Beograd -- Telekomunikacioni operator Targo telekom, koji poseduje oko 1.200 kilometara optičkih kablova u Srbiji, biće ponuđen na prodaju na aukciji.

Izvor: B92
Podeli

Kako je navedeno u saopštenju te kompanije, proces prodaje je u toku, a aukcija bi trebalo da se održi krajem godine.

Centralni deo infrastrukture je 850 kilometara duga okosnica mreže, koja pokriva Srbiju od severa do juga, i od istoka do zapada.

Izgradnja mreže optičkih kablova kompanije Targo telekom bila je u centru afere "Nuba", zbog koje je podignuta optužnica protiv bivšeg ministra Olivera Dulića, njegovog pomoćnika Nebojše Janjića i dirktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka. Tužilaštvo ih tereti da su omogućili Nubi da izgradi optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju Putevi Srbije i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom, bez neophodnih dozvola. Pored toga Dulić, Janjić i Drobnjak su Nuba invest, prema navodima tužilaštva, stavili u povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se obraćali sa istim zahtevima.

Prodaja će uključivati Metronet, koji obuhvata oko 500 kilometara u gradskom području Beograda.

Kako se navodi, Targo telekom poseduje najveći prenosni kapacitet za međunarodnu razmenu podataka, a omogućava potpuno nezavisno korišćenje širom Srbije. Više od 160.000 domaćinstava mogu istog trenutka da se priključe na internet velike brzine u Beogradu, a celokupni tržišni potencijal za Beograd iznosi oko 540.000 domaćinstava.

"Kupovina ove savremene srpske optičke mreže daće investitorima odličnu priliku da se uključe u rastuće tržište Srbije, bilo da su u pitanju fizička ili pravna lica. Visoki propusni opseg mreže i prenosni kapacitet čine je zanimljivim kandidatom na polju prenosa podataka, pre svega kao nosioca podataka za medjunarodne telekomunikacione i internet kompanije, velike firme i državne institucije", istakao je član Upravnog odbora NetBid AG iz Hamburga, Tim Langenfeld.

NetBid AG je angažovan da sprovede prodaju.

Kako se navodi, nekoliko zainteresovanih kupaca već je počelo pripreme za kupovinu.

Mrežni operator Targo Telekom, filijala slovenačke Nuba kompanije za savetovanje u investiranju, izgradila je mrežu od 2008. do 2012. godine.

strana 1 od 383 idi na stranu