FAS: Zašto smo stali

Radnici kompanije Fijat automobili Srbija imaju tri neradna dana, od petka 5. septembra do utorka 9. septembra i za to vreme će primati 65 odsto od zarade.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.09.2014.

08:38

Default images

"Uzroci ovog privremenog zastoja su eksternog karaktera i odnose se na dešavanja na evropskom i svetskom automobilskom tržištu, koja su uslovljena ekonomskim parametrima i samom ekonomskom krizom", kažu iz fabrike Fijat automoili Srbija.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, u savremenom poslovanju, privremeno, kratkotrajno zaustavljanje proizvodnje jedan je od uobičajenih metoda koji se uspešno primenjuju u ovakvoj situaciji, omogućavajući kompaniji da ubrzo nastavi sa radom.

"Kompanija FIAT Automobili Srbija, kao poželjan poslodavac, sa snažnim osećajem društvene odgovornosti, svesna je neophodnosti održavanja poslova za svoje zaposlene, kao i sopstvenog značaja za ekonomiju kako Kragujevca, tako i cele Srbije, pa je privremeno zatvaranje fabrike i usmereno upravo ka tome da se fabrika i poslovanje, a samim tim i radna mesta, ljudski i materijalni resursi sačuvaju i stave u punu funkciju u najskorije vreme", kažu u FAS-u. Predsednik Samostalnog sindikata FAS-a, Zoran Marković, ranije danas rekao je za agenciju Beta da je fabrika najavila tri neradna dana, uz mogućnost da bude još dana kada se neće raditi do kraja septembra.

"Nismo dobili zvanično obaveštenja o razlozima za privremenu obustavu rada, ali se pretpostavlja da se radi o smanjenju potražnje za vozilima zbog čega mora da se redukuje i proizvodnja", rekao je Marković.

Predsednik sindikata je naveo da su radnici imali po jednu radnu nedelju plaćenog odstustva u julu i avgustu koja se plaća 65 odsto.

"Zatražili smo od države, odnosno premijera, 5. septembra da država koja je vlasnik 33 odsto kapitala u FAS-u razmotri situaciju u kompaniji, a očekujemo i da se o tom problemu zvanično oglasi centrala kompanije iz Torina", rekao je Marković dodajući da se zbog odsustva informacija šire i glasine da će fabrika biti zatvorena. Analitičari, međutim, pretpostavljaju da je FAS, koji je za sedam ovogodišnjih meseci izvezao za oko deset odsto više automobila no u istom prošlogodišnjem periodu, privremeno "prikočio“ proizvodne linije i montažne trake kako ne bi pravio nepotrebne zalihe gotovih automobila.

U FAS-u je, inače, proizvodnja i ranije privremeno prekidana, uglavnom zbog problema sa snabdevanjem delovima od pojedinih dobavljača iz Italije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: