Ljajić: Još nema odluke o Telekomu

Beograd -- Vlada Srbije još nije razmatrala da li će Telekom Srbije biti privatizovan, izjavio je ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

"Svi se slazu da je Telekomu potreban sveži kapital, ali još nema odluke da li će to biti kroz strateško partnerstvo ili privatizaciju", rekao Ljajić agenciji Beta na otvaranju Telekomunikacionog foruma Telfor u Beogradu.

On je dodao da ima zainteresovanih investitora za kupovinu kapitala Telekoma.

Po rečima Ljajića, pre odluke vlade o dokapitalizaciji ili prodaji Telekoma, nije moguća trgovina akcijama tog preduzeća na Beogradskoj berzi.

Savetnik ministra privrede Aleksandar Stevanović nedavno je izjavio da Ministarstvo privrede razmatra mogućnost da Telekom Srbije, koji je u većinskom vlasništvu države, ponudi svoje akcije na Beogradskoj berzi.

Stevanović je istakao da je sve još na nivou ideje, ali je ocenio da bi se takav način izlaska na tržište kapitala državnog preduzeća, ako se pokaže kao dobar, mogao primeniti i na neke druge firme.

Pet prioriteta u oblasti telekomunikacija

Ministar Ljajić je rekao i da će za Vladu Srbije u narednom periodu prioritet imati pet ključnih oblasti telekomunikacija i informatičkog društva, a to su dalji razvoj infrastrukture, e-uprave, edukacija, zapošljavanje, i uspostavljanje i razvoj sajber bezbednosti.

Ljajić je kazao da telekomunikacije i IT daju značajan doprinos rastu bruto društvenog proiuzvoda (BDP), zaposlenosti i investicija i u ovoj godini.

On je podsetio da je prošle godine u sektor telekomunikacija uloženo 230 miliona evra, i da on učestvuje sa 5, 5 odsto u BDP-u, što govori o njegovom potencijalu.

Kako je kazao, polovina ukupnog prihoda u tom sektoru, koji je iznosio 1,5 milijardi evra, dolazi od mobilne telefonije, četvrtina od fiksne, a ostalo od interneta, kablovskih operatera i drugih servisa.

Posebno je značajan rast internet tržista, koje je 2012. godine ostvarilo dvostruko veći prihod u odnosu na 2008. godinu, kazao je Ljajić.

On je dodao da je ove godine u Srbiji registrovano 2,4 miliona korisnika interneta, da 2,6 miliona gradjana svakodnevno koristi računar, 800.000 koristi elektronske servise javne uprave, a 900.000 njih je kupovalo robu i usluge putem interneta.

Sve to, kako je istakao, ukazuje na potencijal, mogućnosti i šanse na ovom tržištu.

Ljajić je kazao da su, zahvaljujući visoko-obrazovnim stručnim institucijama, kao i obrazovanoj radnoj snazi, potencijal IT sektora u Srbiji prepoznale i strane kompanije.

On je podsetio da je Vlada u poslednjih godinu dana potpisala sporazume o saradnji u oblasti IKT-a sa SAD, Kinom, Velikom Britanijom, Azerbejdžanom, ali i trilateralni sporazum sa Makedonijom i Crnom Gorom.

Vrednost IT tržista kreće se od 400 do 550 miliona evra sa mogućnošću rasta, iako se po glavi stanovnika u njega ulaže svega 60 evra, naveo je Ljajić.

Telfor se održava u Sava centru od 26 do 28. novembra, a ulaz je za sve posetioce besplatan.

Na ovogodišnjem Telforu biće predstavljeno 270 prihvaćenih od 327 podnetih naučnih radova.

U izložbenom delu učestvovaće 15 kompanija, a 10 će imati komercijalne prezentacije.

Ove godine prvi put će biti predstavljen autkompjuting - televizija budućnosti koja je zasnovana na klaud (cloud) tehnologijama.

Organizatori skupa su Društvo za telekomunikacije Beograd, Elektrotehnički fakultet Beograd i IEE Serbia i Montenegro u saradnji sa Telekomom, Vlatkomom i drugim kompanijama, a skup je podržalo Ministarstvo sloljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Posetioci Telfora, pored prezentacije brojnih naučnih radova mogu da pogledaju i izložbu Pošta Srbije "Počeci srpske telefonije - period 1883. do 1912".

.

strana 1 od 394 idi na stranu