Policija sprečila prosipanje žita

Beograd -- Članovi Asocijacije "Banatski paori"' održali su protest ispred Vlade Srbije nezadovoljni niskom otkupnom cenom pšenice od 16 dinara po kilogramu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Kako za B92 kaže Jan Husarik, predsednik Asocijacije, subvencije kasne, a paori su na gubitku, jer je cena proizvodnje 20 dinara.

Članovi svih 25 udruženja paora, članova Asocijacije okupili su se ispred sedišta Vlade, a iako su nameravali da svoje nezadovoljstvo izrazie prosipanjem žita, policija ih je sprečila u tome.

Prema rečima predstavnika poljoprivrednih udruženja, policija im je saopštila da će im, ukoliko budu prosuli pšenicu ispred vlade, komunalna policija odmah napisati kaznu.

Poljoprivredni proizvodjači doneli su osam džakova sa žitom, a na njih su stavili i kuvano žito i sveću sa obrazloženjem da je to simbolično "daća za srpsku poljoprivredu koja je u veoma lošem stanju".

Predsednik Asocijacije "Banatski paori" Jan Husarik izjavio je novinarima da paori neće postavljati nikakve rokovi niti ultimatume, ali da očekuju da ih predstavnici vlade, a pre svega Vučić, što pre prime na razgovor.

Kako je kasnije objavljeno, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak će primiti predstavnike Asocijacije "Banatski paori".

Član Upravnog odbora "Banatskih paora" Miroslav Grubanov ocenio je u izjavi Tanjugu da je srpska poljoprivreda u jako teškom stanju i da država ne vodi dovoljno računa o poljoprivrednicima.

Grubanov je rekao da paori traže da se odmah isplate subvencije kao i da "drugu turu" nafte, koju paori sada treba da kupe po ceni od 150 dinara po litru, plate odmah 100 dinara, a ne kao do sada da odmah plate 150 dinara, pa da im država vrati 50 dinara.

On je naveo da paori, takodje, traže da država reaguje da se suncokret, soja i ostale jesenje kulture ne bi otkupljivali "budzašto", odnosno ispod cene proizvodnje.

"Novi zakon o subvencijama doneo je to da i pravna lica mogu da dobiju subvencije, zbog čega izgleda nema dovoljno novca za sve. Zato sada kasne subvencije, a upozoravali smo državu da će se to dogoditi, ali ona nije imala sluha", rekao je Grubanov.

On je rekao da nije normalno da jedan kilogram žita košta prilikom otkupa 16 dinara, a da se jedna kifla prodaje za 25 dinara.

Grubanov je istakao da se u drugim zemljama vodi mnogo više računa o poljoprivredi i naveo primer da je Makedonija donela zakon da, ako neko želi da uveze kilogram žita, mora da kupi tri kilograma domaćeg i postavio pitanje zašto Srbija to ne uradi.

Srbija

Zakonom protiv aflatoksina

Beograd -- Država će ove godine upotrebiti sva zakonska sredstva da ne dođe do pojave aflatoksina, izjavio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović.

Srbija subota 31.08. 13:22 Komentara: 1
strana 1 od 311 idi na stranu