EU ne traži proveru privatizacija?

Beograd -- Evropska unija nije od srpskih vlasti tražila preispitivanje privatizacija firmi u Srbiji, niti je pravila spisak spornih prodaja, saopštila je Luka Beograd.

Izvor: Beta
Podeli

To su, kako je navedeno u saopštenju, saznanja Luke Beograd nakon sastanka sa nadležnim predstavnicima Evropske unije u Briselu i Beogradu početkom ove nedelje.

"Luka Beograd je ocenila da je u njenom interesu da sama predstavi svoj slučaj briselskoj administraciji ne sumnjajući u objektivnost te adrese", ukazala je Luka.

Nedavno je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da je iz Brisela stigao zahtev da se preispitaju sporne privatizcije u
Srbiji. Mediji su objavili da je na tom spisku Luka Beograd, C market, Novosti, Jugoremedija.

To je potvrdila i ministarka pravde Snežana Malović.

Luka Beograd je istakla da je visokim predstavnicima Evropske delegacije u Beogradu uručen fajl o privatizaciji Luke Beograd i da se medju predatim dokumentima nalaze i brojne presude nadležnih sudova u korist Luke Beograd.

"Dostavljena je presuda Privrednog suda u Beogradu iz oktobra prošle godine u čijem se obrazloženju navodi da je otkup akcija Luke od strane firme Vorldfin (Worldfine) obavljen u skladu sa zakonom, te da u tom postupku nije došlo do oštećenja bivših malih akcionara, niti države", istakla je Luka.

Na sastanku u Briselu, kako tvrdi Luka, bilo je reči i o Zakonu o lukama.

"Ne postoji ni jedna direktiva Evropske Unije u smislu da lučko zemljište mora da bude u državnom vlasništvu, a najmanje da već privatizovano zemljište treba da se podržavi, kako je to srpskoj javnosti predstavljeno prilikom donošenja ovog zakona", saopštila je
Luka Beograd.

To su, kako je istaknuto, direktna saznanja "Alber i Geiger", vodeće evropske lobističke i pravne kancelarije sa sedištem u Briselu i Berlinu, savetnicima Luke Beograd.

EU, ukazala je Luka, ima uputstvo kojim se konstatuje da zemljište evropske luke može da ostane u državnoj svojini sve dok ostvaruje
ekonomske efekte koji nisu niži od onih koji se realizuju u privatnoj svojini.

strana 1 od 408 idi na stranu