"Ujedinjenje" SFRJ podiže standard

Beograd -- Stvaranje neke nove ekonomske SFRJ nije pitanje nostalgije, već potrebe izlaska iz krize, zbog novih investicija, ali pre svega boljeg standarda građana.

Izvor: Blic
Podeli

Bilateralna saradnja, ali pre svega zajednički nastupi na trećim tržištima, pre svega u domenu prehrambene i mašinske industrije, imaju najviše izgleda za uspeh, tim pre što samo Srbija ima tržište od milijardu ljudi na koje može bescarinski da izvozi svoju robu.

Ivan Jakšić iz Privredne komore Srbije kaže da je "veoma širok spektar tržišta na kome možemo da učestvujemo zajedno. Počnimo samo od onih sa kojima imamo povoljan poreski tretman: Rusija, Turska, zemlje Cefte i EU. Takođe, naši proizvodi su naročito popularni na onim tržištima nesvrstanih gde smo kao SFRJ uživali veliki ugled".

Tržište bivše SFRJ je jedinstveno
"Tržište bivše Jugoslavije trebalo bi da se posmatra kao jedno jer su slični ukusi i navike stanovnika. Firmama je u interesu da se prevaziđe pređašnji ekonomski nacionalizam jer može uspešno da posluje samo na celom prostoru bivše Jugoslavije. Komparativne prednosti Srbije su u poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, a interesantni smo susedima i zbog uslužnih delatnosti, kao i, recimo, zbog štampanja, koje je bitno jeftinije kod nas", kaže Nemanja Popov, direktor Centroproizvoda.

"Imamo perspektivu saradnje u poljoprivredi, tj. u prehrambenoj, kao i u recimo metalskoj industriji. Direktna posledica takve saradnje mogla bi da bude da određene hrvatske firme budu kooperanti srpskim firmama u automobilskoj industriji, a srpske firme da budu kooperanti hrvatskoj brodogradnji. Privreda će takvom saradnjom da pospeši izvoz, porašće BDP, građanima bi trebalo da skoči standard”, dodaje on.

Srbija sa zemljama u regionu je u suficitu u trgovinskoj razmeni, osim sa Hrvatskom i Slovenijom, ali se i tu situacija menja u poslednjem periodu. Naši privrednici sve više sarađuju sa regionom, a naročito je svež poslednji primer pre par dana, kada je Slobodan Vučićević kupio veliku hrvatsku firmu Magma.

"Pa, prirodno je da Srbija sarađuje sa Hrvatskom ili Slovenijom, a ne sa Australijom. Prostora za saradnju ima i ona će se sve više razvijati. Evo, vidite da je Sloba Vučićević nedavno kupio Magmu, firmu iz Hrvatske koja ima izuzetno razvijenu infrastrukturu. Mogućnosti saradnje su višestruke, naročito u oblasti poljoprivrede , ali i turizma i infrastrukture", smatra Dmitar Polovina, predstavnik Slovenačke privredne komore u Srbiji.

On kaže da Srbija sa poreskim olakšicama može da izvozi na tržišta koja okupljaju oko milijardu ljudi.

"I bez obzira na to što ta roba mora 51 odsto da bude proizvedena u Srbiji, svakako da tu pogodnost mogu i moraju da iskoriste zemlje bivše SFRJ. Takođe, sledeće godine je Samit nesvrstanih, zemlje regiona su razvijenije od tih zemalja, tako da svakako tu priliku treba iskoristiti", zaključuje Polovina.

Zemlje regiona su za Republiku Hrvatsku izuzetno važni privredni partneri. Tradicionalno, Slovenija i Bosna i Hercegovina su među pet najvažnijih hrvatskih partnera dok se Srbija nalazi među prvih deset, kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Do sada se, kako ističu, saradnja sa zemljama regiona temeljila u najvećoj meri na bilateralnim odnosima, ali je i bilo zajedničkih nastupa na trećim tržištima.

"Kao primer možemo navesti povezivanje železnica Slovenije, Hrvatske i Srbije sa ciljem povećanja konkurentnosti koridora 10. Povezivanje zemalja regiona je neminovno, nužno i poželjno za sve zemlje jer konačno rezultira i povećanjem životnog standarda građana", zaključuje Danijela Pečevski iz Sektora za međunarodne odnose HGK.

strana 1 od 406 idi na stranu