Država duguje firmama 719 mil. €

Dugovanja države prema privatnim kompanijama premašila su 68 milijardi dinara, odnosno 719 miliona evra, pokazuju poslednji podaci Unije poslodavaca Srbije.

Izvor: B92
Podeli

Najveći državni dužnici su javna preduzeća, ali i Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan. Ako država uskoro ne pronađe način da plati svoja dugovanja, nelikvidnost bi mogla potpuno da blokira finansijske tokove u srpskoj privredi.

Država je danas jedan od najvećih dužnika, a kako u saopštenju tvrde u Uniji poslodavaca Srbije to je i jedan od razloga zbog koga broj nelikvidnih preduzeća u Srbiji svakodnevno raste.

Predstavnici države tvrde da će i taj problem uskoro biti prevaziđen. Ministarstvo ekonomije radi na modelu multilateralne kompenzacije.

Nebojša Ćirić, državni sekretar ministarstva ekonomije objašnjava da to znači da će se međusobna dugovanja kompanija između sebe, ali i kompanija i države jednostavno izbrisati.

"To je mehanizam koji treba da omogući poboljšanje likvidnosti konkretnih preduzeća, odnosno da omogući da se potraživanja i dugovanja suštinski prebiju jedni između drugih", navodi Ćirić.

Međutim, ni po ovom pitanju u državnom vrhu nema jedinstvenih stavova. Ministar trgovine Slobodan Milosavljević smatra da je bolje da se država namenski zaduži kako bi otplatila dug. Po njemu multilateralna kompenzacija će problem rešiti, ali samo na papiru.

"Ona će isčistiti bilanse, ali neće doneti novu snagu privredi Srbije", kaže Milosavljević

Rokovi plaćanja dugova u Srbiji danas su produženi na oko 125 dana, a svako četvrto preduzeće je nelikvidno, pokazuju podaci Unije poslodavaca. Problem je i to što firme ne mogu da isplaćuju zarade sa visokom stopom poreza i doprinosa.

Ekonomista Svetske banke Dušan Vujović, smatra da je kriza dodatno ogolila problem zastarelog sistema državnih plaćanja u Srbiji.

"Kad se dešavaju poremećaji u finansijskom sistemu i kada državi neočekivano padaju prihodi od carina, poreza i ona nema mehanizme da vrlo brzo obezbedi dopunsku likvidnost, onda se po pravilu država ponaša lagodno i prebacuje te teškoće na krajnje korisnike. To nije dobro", ocenjuje Vujović.

Prema podacima Svetske banke, da bi se u Srbiji naplatila sporna potraživanja, po osnovu komercijalnih ugovora, potrebno je 635 dana i 36 različitih procedura. Na sve to se potroši oko 28 odsto vrednosti duga.

strana 1 od 169 idi na stranu