Srbija prva u Evropi po riziku od siromaštva

Beograd -- Kancelarija Evropske mreže protiv siromaštva upozorila je da je u Srbiji riziku od siromaštva izložena četvrtina stanovništva, dok trećina smatra da teško živi.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva 17. oktobra, sa stopom rizika od siromaštva 25,4 odsto Srbija je prva u Evropi.

Zbog toga Evropska mreža protiv siromaštva poziva Vladu Srbije da smanjenje siromaštva postavi kao prioritetni cilj i da hitno unapredi politike zapošljavanja i socijalne zaštite, kako bi se sprečilo dalje siromašenje građana.

Rizik od siromaštva najveći je među domaćinstvima koja čine dve odrasle osobe sa troje ili više dece, gde stopa rizika iznosi 35,8 odsto, kao i među samohranim roditeljima sa jednim ili više izdržavane dece - 35,4 odsto.

"Za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece uzrasta do 14 godina prag rizika od siromaštva iznosi oko 31.000 dinara, dok je za jednočlano domaćinstvo taj prag oko 15.000", navodi se u saopštenju.

Pored Srbije, visoku stopu rizika od siromaštva imaju Rumunija (oko 22 odsto), Bugarska, Grčka i Španija.

Podaci o stopi rizika od siromaštva u Srbiji dobijeni su istraživanjem Republičkog zavoda za statistiku u martu ove godine, na osnovu ankete o prihodima i životnom standardu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 277 idi na stranu