Srbija

Sreda, 11.03.2020.

16:51

Kako na kiflu lepiti bar-kod?

Trgovce i proizvođače zbunjuje novi propis, je im nije jasno kako da kju-ar kodom ili bar-kodom obeleže voće, povrće, rinfuznu robu.

Izvor: Večernje novosti

Kako na kiflu lepiti bar-kod?
Foto: Depositphotos, devteev

U dilemi su i pekari, jer ne znaju da li treba svaki proizvod da posebno zapakuju i označe. U javnosti su različita pitanja, između ostalih, kako će se bar-kodovi lepiti na zelenu salatu.

Odredba Zakona o trgovini propisuje obavezu da svi proizvodi od 31. januara moraju da budu obeleženi nekom mašinski čitljivom oznakom, pišu Večernje novosti.

Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS) Žarko Malinović kaže da su prethodnih dana zajedno sa predstavnicima tržišne inspekcije odgovarali na sva pitanja trgovaca i proizvođača na skupovima koje je organizovala PKS.

Malinović je rekao da registrovana poljoprivredna gazdinstva i oni koji nisu maloprodavci nisu dužni da obeležavaju proizvod mašinski čitljivom oznakom.

"Svaki maloprodavac je u obavezi da to uradi, bez obzira na to da li se trgovinom bavi na pijaci, u kiosku ili putem interneta", rekao je on za Novosti.

Kada je u pitanju rinfuzna roba, Malinović kaže da nije potrebno da se svaka posebno izmerena količina nekog proizvoda za potrošača posebno označi.

"Dovoljno je da se mašinski čitljiva oznaka jasno istakne na pakovanju u kojem se nalazi rinfuz i bude dostupna potrošaču. Može da bude na džaku, gajbici", rekao je Malinović.

Prema njegovim rečima, slično važi i za pekare, koji ne moraju svaki proizvod pojedinačno posebno da označavaju i pakuju.

"Bitno je samo to da bude vidljivo kupcima, isto kao što je i deklaracija", rekao je on.

Kaže i da su privrednici imali dilemu koju od mnogobrojnih mašinskih oznaka mogu da koriste i dodaje da mogu da koriste bilo koju.

Za navode da su za kršenje ovih propisa predviđene visoke novčane kazne, Malinović kaže da nisu tačni. Navodi da je cilj odredbe unapređenje tržišta, a ne uvođenje još jednog nameta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

12 h

Podeli: