Svet 1

15.06.2024.

20:37

Uništen transporter – izgoreli su

Hamas je likvidirao osam izraelskih vojnika koji su navodno spavali u oklopnom transporteru (APC) u južnom pojasu Gaze, javili su u subotu izraelski mediji.

Izvor: Klix.ba

Uništen transporter – izgoreli su
Profimedia

Podeli:

Do sukoba dolazi kada izraelske snage započinju invaziju zapadno od al-Sultana u Rafi.

Prenoseći malo drugačiji tok događaja, ali sa istim krajnjim rezultatom, Brigade al-Kasam preuzele su odgovornost za napad u saopštenju u kojem se najavljuje da je to bilo ujutru na Dan Arafata.

Oni su naveli da su njihovi borci izveli složenu zasedu protiv izraelskih vozila koja su prodrla u oblast Tal al-Sultan, zapadno od grada Rafa.

Kabina vojnog buldožera D9, prema Hamasu, bila je gađana projektilom al-Jasin 105, što je izazvalo požar i rezultiralo žrtvama posade.

Neposredno po dolasku spasilačkih snaga, oklopni transporter Namer je pogođen granatom al-Iassin 105, što je dovelo do njegovog uništenja i pogibije svih članova posade.

Međutim, prema izveštajima izraelskih medija, osam izraelskih vojnika je izgorelo u napadu, koji je ciljao oklopni transporter tipa Namer u Rafi.

Pre al-Kasamove izjave, objavljeno je da je neodređena protivtenkovska granata ispaljena na oklopni transporter, zbog čega je vozilo eksplodiralo i zapalilo se, pri čemu je poginulo osam vojnika koji su spavali unutra.

Tela vojnika su u potpunosti spaljena, a oklopni transporter uništen, tvrdi se. Među poginulima je i jedan oficir izraelskih snaga, javili su izraelski mediji kasnije u subotu.

Vredi napomenuti da je APC Namer jedno od najnaprednijih i najjačih oklopnih vozila u poređenju sa vozilima iste klase iz drugih svetskih armija.

Izraelska vojna komanda još nije priznala smrt osam vojnika, ali je priznala 650 poginulih oficira i vojnika na svim frontovima od 7. oktobra 2023. godine.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: