Za dobro očuvanu slovenačku novčanicu može se dobiti 300 evra

Slovenija je u evropsku monetarnu uniju ušla 2007. zamenivši svoju prvu nacionalnu valutu tolar evrom.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2022.

11:15

Za dobro očuvanu slovenačku novčanicu može se dobiti 300 evra
Ilustracija: Shutterstock/Janusz Pienkowski

Sada neke stare novčanice iz vremena monetarne suverenosti dostižu veliku vrednost na numizmatičkom tržištu.

Za dobro očuvanu novčanicu od 10.000 tolara, štampanu prvi put 1995, može se dobiti oko 300 evra, kazao je za slovenski info-portal N1 predsednik slovenskog numizmatičkog društva Urban Mate, prenosi Poslovni dnevnik.

Prilikom zamene tolara u evre tu novčanicu s likom pisca Ivana Cankara dobijalo se 41,6 evra.

Nakon što je ukinula korišćenje starog jugoslovenog dinara u jesen 1991, Slovenija je u opticaj bila pustila tzv. “vrednosne bonove” koji su se koristili manje od godine dana, a za neke dobro očuvane primerke danas se mogu dobiti iznosi koji desetak puta prelaze stvarnu vrednost iz vremena kad su se koristili, navode upućeni u numizmatičko tržište.

Prema podacima centralne banke, kod građana je, u novčanicama i kovanicama, ostalo tolara u vrednosti oko 32 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: