Vesti -

Udruženje stečajnih upravnika otišlo u stečaj

Udruženje stečajnih upravnika u Bosni i Hercegovini otišlo je u stečaj.

Izvor: klix.ba
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/doroshin
Ilustracija: Depositphotos/doroshin

Ovo udruženje se pojavilo na listi poreskih dužnika u Federaciji BiH na kojoj se nalazi skoro 5.000 organizacija, piše portal Kliks.

Račun Udruženja se početkom ovog meseca pojavio na spisku blokiranih računa Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Predsednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić je Klix.ba kazao da je Udruženje stečajnih upravnika u BiH samo jedan od brojnih dužnika koji su u procesu likvidacije ili stečaja, a na otplatu tog duga verovatno se ne može računati u budućnosti.

"Možemo primetiti da se pozicija poreskih obveznika sa velikim dugom uglavnom ne menja, što dovodi do zaključka da je potrebno da Vlada FBiH i Poreska uprava FBiH pronađu adekvatan model otplate duga, sa naglaskom na održavanje daljnjeg poslovanja datih subjekata. Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku pri federalnom parlamentu će svakako uzeti učešće u izradi datog modela", rekao je.

On je kazao da značajan broj velikih dugovanja dolazi iz javnog sektora, deset najvećih dužnika, a ključno je pitanje kako je nastao toliki dug.

"Pretpostavka je da je u ranijim periodima politika uslovila nastanak, ali i toleranciju spram dugovanja od strane PU. Naravno, nemamo sistem odgovornosti koji bi eventualno sankcionisao one koji su bili uključeni u takve aktivnosti", pojasnio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.