Biz - B92.net

Kod Srebrenice otkriveni zlato, srebro, olovo i cink

Generalni direktor "Drina resursa" Aleksandar Mišković rekao je da je na lokalitetu Brežani otkriveno zlato na dubini od 80 metara, prenosi Radio-televizija RS.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/TTstudio
Ilustracija: Depositphotos/TTstudio

Mišković je to izjavio na prezentaciji dosadašnjih rezultata geoloških istraživanja obavljenih na području ove opštine

"Rano je govoriti o količini i procentima tog metala u toni rude, ali je pouzdano utvrđeno da se nalazi u rudnoj strukturi", naveo je Mišković.

Govoreći o rezultatima rada "Drina resursa", koja posluje u sastavu kanadske kompanije "Tera Balkanika" iz Vankuvera, Mišković je rekao da su ove godine obavili bušenja na lokalitetima Čumavići, Olovine i Brežani i da su rezultati obećavajući.

On je precizirao da su na lokalitetu Čumavići, na dubini od 50 metara otkrili srebrno-cinkanu i olovnu rudu sa većom primesom antimona i manjom primesom zlata, a da su u Brežanima otkrili zlato na 80 metara dubine i da očekuju da će u dubokoj zoni doći do bakra u Brežanima i Olovinama.

"Firma "Tera Balkanika" investira u geološka istraživanja u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, a nakon toga i rezultata koje će se dobiti stručnim analizama odlučiće se da li će se pristupiti izradi projektne dokumentacije i eksploatacije tih ležišta rude i po kojim uslovima", rekao je Mišković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.