Hrvatska dobila i zvaničnu dozvolu da proizvodi kovanice: Na njima Tesla, kuna, šahovnica...

Hrvatska je juče i zvanično dobila dopuštenje da počne proizvodnju evrokovanica.

Region

Izvor: B92

Subota, 11.09.2021.

09:00

Hrvatska dobila i zvaničnu dozvolu da proizvodi kovanice: Na njima Tesla, kuna, šahovnica...
Foto: Depositphotos/nilaya

U Brdu kod Kranja u Sloveniji potpisan je Memorandum o razumevanju između Hrvatske, Evropske komisije i država članica Evrozone.

Tačnije, između guvernera HNB-a Borisa Vujčića, izvršnog potpredsednika Komisije Valdisa Dombrovskisa, evropskog poverenika Paola Đentilonija i predsednika Evrogrupe Paskala Donohoea, piše Večernji list.

"Potpisivanje Memoranduma važan je simbolični, ali i praktični korak na hrvatskom putu prema uvođenju evra. Pozdravljam odlučnost Hrvatske da se pridruži Evrozoni jer joj je tu i mesto. Komisija će nastaviti da podržava Hrvatsku u njenim pripremama i naporima da ispuni konvergencijske kriterijume", izjavio je Paolo Đentiloni.

Memorandumom o razumevanju pravno se pokrivaju svi elementi izrade posebnih “hrvatskih” kovanica evra i evrocenti. Naime, svaka zemlja članica Evrozone ima mogućnost stavljanja nekog nacionalnog motiva na jednu stranu evrokovanica. Nakon provedene javne rasprave, hrvatska Vlada još je objavila da će šahovnica biti podloga na svima, a da će na kovanici od dva evra stajati karta Hrvatske, na kovanici od jednog evra životinja kuna, Nikola Tesla na kovanicama od 50, 20 i 10 centi te glagoljica na kovanicama od 5, 2 i 1 centa.

Hrvatska sada može da preuzme potrebnu tehničku dokumentaciju za kovanje probnih otkova. Ti će se probni otkovi koristiti za proveru tehničke prikladnosti budućih evrokovanica za prodajne automate i mašine za obradu kovanica. Hrvatskoj će se preneti i potrebna autorska prava i kovni alati.

"Raduje me potpisivanje ovog Memoranduma jer to je još jedan važan korak na putu prema pristupanju evrozoni. Komisija nastavlja da podupire Hrvatsku u njenim naporima da se pridruži evropodručju, što će joj zasigurno doneti znatne prednosti. Međutim, pre uvođenja jedinstvene evropske valute Hrvatska mora da ispuni sve kriterije iz Mastrihta i ostvari dalji napredak u tehničkim pripremama", poručio je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: