Svi se pitaju hoće li se Crna Gora obogatiti od nafte

Crna Gora će za pet meseci znati da li u moru ima značajnih rezervi ugljovodnika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/natanaelginting
Foto: Depositphotos/natanaelginting

Crna Gora postaje prva evropska žrtva "kineske dužničke diplomatije"

Dužni Kinezima: Crna Gora moli EU za pomoć, dobili hladan tuš

Dosadašnje bušenje crnogorskog podmorja u potrazi za naftom i gasom pokazalo je da su geološke prognoze formacija, rađene interpretacijom seizmičkih podataka, tačne, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Predstavnici tog resora se nadaju da će tako biti do kraja bušenja koje će, kako je najavljeno, trajati još pet meseci.

“Bušenje se odvija prema planu i programu. Radi se kontrolno bušenje kako bi se omogućilo čišćenje kanala bušotine, kao i detaljno karotažno snimanje kako bi se dobili značajni podaci o formacijama. Trenutno se buši kanal za postavljanje druge kolone”, precizirali su u ministarstvu za Dnevne novine.

Postrojenje Topaz Driler, koje je u Crnu Goru stiglo sa Malte, počelo je bušenje podmorja 25. marta.

U Ministarstvu kapitalnih investicija su rekli da će Crna Gora za pet meseci, tačnije do kraja avgusta, znati da li u moru ima značajnih rezervi ugljovodnika.

“Daljom analizom elektrokarotaže i analizom jezgara, znaćemo da li imamo komercijalne rezerve. Za to ćemo morati da izdvojimo neko vreme. Ukoliko se komercijalne rezerve pronađu, slede studije razrade ležišta i produkcije”, objasnili su u ministarstvu.

Prvo istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju povereno je italijansko-ruskom koncesionaru Eniju i Novateku, sa kojim je vlada pre pet godina potpisala ugovor.

Aktuelni premijer Zdravko Krivokapić rekao je, prilikom nedavnog premijerskog sata, da je taj ugovor retko dobra odluka prethodne vlasti, piše list.

Prva potraga za naftom i gasom realizuje se na 28 kilometara od obale, dok se bušenje odvija na dubini od 6.525 metara.

Druga istražna bušotina, kako je ranije saopšteno iz Uprave za ugljovodnike, biće na oko 18 kilometara od obale i realizovaće se na dubini od 1.500 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 48 idi na stranu