Za osnivanje nacionalnog avio-prevoznika potrebno pet miliona evra?

Ljubljana -- Kargo avio-prevoznik Soliner izneo je predlog za stvaranje novog slovenačkog nacionalnog avio-prevoznika na javnim konsultacijama sa deoničarima.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/ANTONIO BAT
Foto: Epa/ANTONIO BAT

Prema pisanju portala Sierra5, izvršni direktor kargo kompanije Janez Jelenc rekao je da Soliner ozbiljno razmišlja o osnivanju novog nacionalnog prevoznika Slovenije pod imenom Er Slovenija, prenosi portal Exyuaviation.

Prema njegovim rečima, sada je pravo vreme da se osnuje novi avio-prevoznik jer se veće kompanije povlače sa nekih tržišta i smanjuju poslovanje što je posledica epidemije koronavirusa.

"Sproveli smo istraživanje o tome koliko bi koštalo osnivanje avio-prevoznika i procenjujemo da bi to moglo biti blizu pet miliona evra", kazao je Jelenc. Dodao je da bi avioni poput micubišija CRJ900, Dash 8 Q400 i ATR72 bili idealni za slovenačko tržište. Flota kompanije imala bi četiri do pet članova.

Soliner je već održao razgovore sa slovenačkom vladom o potencijalnom osnivanju novog nacionalnog avio-prevoznika i očekuje neki oblik finansijske podrške države, koja i dalje nije odlučila da li da finansira novu avio-kompaniju ili da daje subvencije stranim prevoznicima da lete za Ljubljanu.

strana 1 od 45 idi na stranu