Produžen moratorijum: Stranci još tri godine ne mogu da kupuju poljoprivredno zemljište

Evropska komisija (EK) je usvojila trogodišnje produženje moratorijuma na prodaju hrvatskog poljoprivrednog zemljišta strancima.

Region

Izvor: B92

Sreda, 17.06.2020.

15:50

Produžen moratorijum: Stranci još tri godine ne mogu da kupuju poljoprivredno zemljište
Foto: Epa, ALEXANDER BECHER

Evropska komisija je u utorak, 16. juna, usvojila odluku kojom se produžava prelazno razdoblje tokom kojeg državljani Evropske unije ne mogu sticati vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj.

"Današnjom odlukom Evropske komisije osigurava se dodatno razdoblje od tri godine koje treba iskoristiti za puno iskorišćavanje potencijala poljoprivrede vraćanjem što je moguće više poljoprivrednih površina u proizvodnu funkciju", ističu iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, piše tportal.

U saopštenju se podseća da je ugovorom o pristupanju EU Hrvatskoj odobreno prelazno razdoblje od sedam godina tokom kojeg vredi zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta državljanima drugih država članica EU-a.

Prelazno razdoblje, koje ističe krajem juna ove godine, utvrđeno je kako bi se sprečio rast cena poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj nakon pristupanja EU, a do kojega bi moglo doći zbog veće kupovne moći državljana pojedinih država članica.

Time bi se otežalo sticanje poljoprivrednog zemljišta za hrvatske poljoprivrednike i usporilo nužno restrukturisanje poljoprivrednog sektora, pojašnjavaju iz resornog ministarstva.

Ugovorom o pristupanju predviđena je mogućnost produženja sedmogodišnjeg prelaznog razdoblja za dodatne tri godine, ako se pokaže da hrvatsko tržište poljoprivrednog zemljišta još uvek nije dovoljno stabilno te da i dalje postoji rizik značajnijeg povećanja cena u slučaju njegovog otvaranja za strane državljane, napominju iz Ministarstva.

"Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je prošle godine zahtev Evropskoj komisiji te odgovarajuće analize kojima se potvrđuje da tržište poljoprivrednog zemljišta nije spremno za potpunu liberalizaciju te je zatraženo produženje prelaznog razdoblja radi zaštite interesa hrvatske poljoprivrede", podseća se u saopštenju.

Aktivnosti na pripremi zahteva započele su u junu 2019. sastankom u Briselu na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, kako bi se raspravili tehnički aspekti predaje hrvatskog zahteva za produženjem prelaznih mera za sticanjem vlasništva poljoprivrednog zemljišta od strane fizičkih i pravnih osoba iz drugih država članica EU i Evropskog privredna područja.

Nakon toga kontinuirano su se provodile kosultacije službenika Ministarstva i zaposlenih u stalnom predstavništvu RH u Briselu, a koje su rezultirale detaljno argumentovanim zahtevom koji je na temelju relevantnih činjenica obrazlagao potrebu za produženjem moratorijuma.

Zahtev je pripremljen u saradnji sa Državnim zavodom za statistiku, Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom uprave, Hrvatskim centrom za razminiranje, Državnom geodetskom upravom i nadležnom upravom EK te je službeno podnesen u novembru 2019. godine, s obzirom na zahtev za produženje moratrijuma koji je potrebno uputiti tri do četiri meseca pre isteka, objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: