Region

Nedelja, 15.03.2020.

11:17

Banjalučki "Kosmos" sprema novi ugovor sa Srbijom vredan milion evra, otvara firmu u Beogradu

Vazduhoplovni zavod "Kosmos" iz Banjaluke nastavlja poslovnu saradnju sa Ministarstvom odbrane Srbije, najavio je direktor "Kosmosa" Dušan Vještica.

Izvor: Glas Srpske

Banjalučki
Foto: DW/D.Maksimoviæ

Prema njegovim rečima, za najdalje za dva meseca taj zavod će otvoriti i novo pravno lice, odnosno Kosmos d. o. o. Srbija, čije će sedište biti u Beogradu.

"To pravno lice otvaramo da bismo na tržištu Srbije, koje nam je interesantno, napravili dodatne poslovne iskorake i povećali prihode u toj zemlji. To će svakako unaprediti naše poslovne rezultate, pojednostaviti uvozno-izvozne i carinske procedure i bićemo efikasniji i dostupniji na tržištu Srbije, koja značajno poslednjih godina ulaže u namensku industriju. Oni su odobrili i plan investicija, tako da do kraja meseca očekujemo potpisivanje novog ugovora u istim finansijskim gabaritima, kao što je bio i prethodni, a to je oko dva miliona konvertibilnih maraka (milion evra)“, rekao je Vještica i dodao da se nada da globalna dešavanja neće ugroziti poslove ovog preduzeća na trećim tržištima.

Kako piše Glas Srpske, Vještica je naglasio da Kosmos prema potrebi zapošljava nove radnike i da sa postojećim kapacitetima odgovara na poslovne i tržišne izazove.

Kada je u pitanju poslovanje Kosmosa, Vještica navodi da već treću godinu zaredom zavod pozitivno posluje, a da je dobit ovog preduzeća u 2019. godini iznosila 852.435 maraka (oko 426.000 evra). Naglasio je da ovo preduzeće poštuje plan restrukturisanja, te da je prošla godina u poslovnom smislu bila teška.

"Na globalnom nivou u auto-industriji je nedostajalo poslova. U 2018. u tom sektoru imali smo poslove teške oko 2,5 miliona maraka, dok je na domaćem tržištu ’ispao’ jedan ozbiljan sistem sa kojim smo sarađivali, odnosno Rafinerija nafte Brod. Bez obzira na te probleme, godinu smo uspešno završili. Sve plate iz prošle godine smo isplatili", rekao je Vještica.

Proizvodnja filtera

Dušan Vještica je rekao da je pred Kosmosom novi poslovni izazov, a to je proizvodnja filtera za prečišćavanje vazduha sa ruskom kompanijom Kret.

"Prema našim grubim parametrima, već od početka aprila počećemo da primamo narudžbine za isporuku tih filtera na našem tržištu. Sa tim poslom doći će i do novog zapošljavanja u Kosmosu", kazao je Vještica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

22 h

Podeli: