Tajne posete Hrvatskoj, sprema se nešto veliko

Zagreb -- Grupa investitora iz Evrope zainteresovana je za izgradnju aerodroma u Hrvatskoj, koji će prema najavama, biti veći od splitskog i dubrovačkog aerodroma.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Pre nekoliko meseci Vrgorac su u tajnosti posetili investitori koji predstavljaju grupu stranih ulagača s područja Evrope i iz sveta.

Istina je da su na području od Dubrovnika do Splita tražili odgovarajuće mikrolokacije za gradnju međunarodne vazdušne luke.

Uporedo su i proveravali prostorne planove gradova i opšina kako bi znali je li na nekom području moguće realizovati planiranu investiciju, koja bi bila veća od splitske i dubrovačke vazdušne luke.

Oni su pronašli odgovarajuću lokaciju prilikom vožnje auto-putem, i to na području Vrgoračke krajine. Tačnije, radi se o zemlji na potezu od sela Dragljani, Kozica pa sve do Rašćana.

Smestila se južno od auto-puta i kraja Parka prirode Biokovo, a njena velika prednost jest što se radi o kotlini koja je već sada po ravnici i preglednosti terena pogodna za ovaj projekat.

Investitori su tražili plato koji bi imao minimalno tri kilometra ravne površine za sletnu pistu. S obzirom na blizinu Makarskog primorja, auto-puta A1, dva izlaza sa auto-puta, međunarodne granične prelaze, čvora A1 i koridora 5C, kao i put Ravča - Drvenik, Vrgorac im je predstavljen kao jedno od najznačajnijih čvorišta u ovom delu Dalmacije.

"A kako je krajem 2016. godine put Ravča - Drvenik dobila lokacijsku dozvolu, projekat gradnje aerodroma je tada ulagačima postao još zanimljiviji", otkriva Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca kome su strani investitori pre nekoliko meseci pokucali na vrata.

Već tokom njihove prve posete zajedno su otišli do lokacije, a nakon samo deset dana investitori su ponovno došli da izvide teren, ovaj put sa pojačanjem - ekipom geodeta.

Geodeti su pročešljali teren, a vreme nisu gubili pa su u vrgoračkoj kancelariji katastra odmah proverili i imovinsko-pravno stanje tog područja, za koje Pranić tvrdi da je u potpunosti državno vlasništvo.

A da su investitori ozbiljno zainteresovani, dokazuje i treći dolazak u Vrgorac.

“Imali su bespilotne letilice kojima su snimili celu lokaciju”, kaže Pranić.

Vesti

strana 1 od 1955 idi na stranu