Stolar dobio bespovratne pare iz EU

Doći do bespovratnih sredstava iz Evropske unije nije jednostavno, ali je moguće, piše Poslovni. hr.

Region

Izvor: B92

Utorak, 06.08.2013.

18:50

Default images

To je uspelo Stolariji Kranjčec iz hrvatskog mesta Ludbreg, čiji su se zaposleni uspeli probiti kroz nerazumljiv evropski birokratski jezik i na račun kompanije im je uplaćeno oko 105.000 evra.

Tomislava Sardelić koja vodi poslovanje Stolarije kaže da su se javili na konkurs za jačanje konkurentnosti u okviru IPA programa.

"Uslovi su bili rigorozni i bilo je zaista komplikovano sve ispoštovati, ali uspeli smo. Prijavili smo se pod programom Više prirode manje energije u proizvodnji i na taj način smo hteli povećati energetsku efikasnost svoje fabrike a smanjiti količinu PVC otpada", kaže Sardelićeva.

Na konkurs se javilo 1.000 preduzetnika, no odabrano je tek njih 49 prihvatljivih za finansiranje. Projekti su uskupno vredni oko osam miliona evra.

Projekt Stolarije Kranjčec vredan je 148.000 evra, od čega Evropska unija sufinansira 70 posto, odnosno oko 105.000 evra. A kako će o izvršenju morati slati mesečna i kvartalna finansijska izvještaj, u kompaniji su osnovali radnu grupu koja će se time baviti. I sav rad na ovom projektu odradili su sami.

"Nešto nam je pomagala moja kolegica s faksa, ali u principu je nas šest iz radne grupe odradilo sav posao" - kazala je Sardelić, jedan od 13 zaposlenika nekad male porodične firme, a danas respektabilne male kompanije.

Vlasnik Tomo Kranjčec kaže da su krizu osetili, ali ih nije pogodila.

"Radimo samo za poznatog kupca i celo vreme imamo posla. Izvozimo za švedsko, slovensko i srpsko tržište, a pregovaramo i sa Austrijancima" - kazao je Tomo Kranjčec, koji veruje da su ispred hrvatskih preduzetnika ipak bolja vremena.

"Vjerujem da bi ulazak u Evropsku uniju na naše tržište mogao dovesti više reda, pogotovo u aspektu naplate" - zaključio je vlasnik Stolarije Kranjčec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Krah Aerodroma Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla je u aprilu ove godine ostvario samo 13.158 putnika (u istom mesecu prošle godine bilo ih je 67.152).

10:07

5.5.2024.

1 d

Podeli: