Zajednički blokčejn projekti Srbije i UAE: "Tehnologija je ključna za preživljavanje kompanija"

Beograd -- Privredne komore Srbije i Dubaija radiće na zajedničkim projektima iz oblasti blokčejn tehnologija, zaključeno je na onlajn skupu predstavnika dve komore.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:EPA, RITCHIE B. TONGO
Foto:EPA, RITCHIE B. TONGO

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je prema Startap Genome izveštaju Srbija među pet zemalja u svetu koje su najbolje mesto za blokčejn eksperte.

Ujedinjeni Arapski Emirati pak su jedna od najinovativnijih ekonomija sveta, gde se blokčejn tehnologija primenjuje u mnogim oblastima života i poslovanja, kao što su trgovina, praćenje lanaca snabdevanja, zaštita dokumenata.

Kako je istakao Čadež, koncept 2021. u Dubajiu je nešto što može biti u skladu sa onim što se radi i u Srbiji.

Naveo je da je sa ljudima iz blokčejn zajednice razgovarao o tome kako da se ova tehnologija približi ljudima i da se iskoristi u smanjenju troškova i podizanju produktivnosti.

"Nadam se da će današnji događaj rezultirati novim skupom na kome ćemo se baviti projektima koje možemo zajedno da razvijamo i da saradnju dalje unapređujemo", rekao je Čadež.

Predsednik Privredne komore Dubaija, Nj.E. Hamad Buamim izrazio je zadovoljstvo mogućnošću da rade zajedno sa Privrednom komorom Srbije i sarađuju na korist privrednika.

"Danas razgovaramo o tehnologiji, a ono što smo naučili od ove krize jeste da je tehnologija ključna za kompanije da prežive", rekao je Buamim.

Dodao je da veruje, da će sadašnja kriza sa kovidom ubrzati mnoge stvari u razvoju ove oblasti.

Buamim je naglasio da je blokčejn za Dubai veoma zanimljiva oblast i da je njihov cilj da mnoge državne servise i usluge realizuju i transformišu koristeći digitalizaciju i blokčejn tehnologiju

To će, prema njegovim rečima, doneti mnoge koristi, u vidu ušteda, veće efikasnosti, brzine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu