Poreske izmene "naše nasušne"

Zakonske izmene o kojima će sutra raspravljati republički parlament, prema rečima ministra Mlađana Dinkića, rasteretiće privredu za četiri milijarde dinara.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.05.2013.

15:36

Default images

Set izmena poreskih zakona donosi novine u oporezivanju zarada i imovine, naplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, poreske olakšice za ulaganje u razvoj, prelazak na elektronsko podnošenje poreskih prijava u 2014. godini, i obavezu plaćanja akcize na biogoriva i biotečnosti.

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana predviđa se smanjenje stope poreza na zarade sa 12 na 10 odsto, uz povećanje neoporezivog iznosa sa 8.776 dinara na 11.000 dinara mesečno.

Istovremeno, izmenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje povećava se stopa doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje sa 22 na 24 odsto.Očekuje se da bi te promene trebalo da smanje troškove privrede na godišnjem nivou za oko 1,7 milijardi dinara.

Takođe, prema računici predlagača zakona, od povećanja stope doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje prihodi Fonda PIO će se uvećati između 25 i 27 milijardi dinara godišnje.

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana uvodi se i koncept lične zarade preduzetnika, koji će sami određivati koji deo njihovog neto prihoda predstavlja zaradu, a koji dobit (koja se oporezuje po stopi od 10 odsto).

Zakonske izmene predviđaju i smanjenje efektivne poreske stope na prihode od izdavanja sopstevih nepokretnosti sa 16 na 15 odsto, kao i širenje kruga poreskih obveznika kojima se poreska obaveza utvrđuje samooporezivanjem

Ukida se i mogućnost paušalnog oporezivanja preduzetnicima koji obavljaju pravne, računovodstvene, knjigovodstvene, revizorske, kao i poslove poreskog savetovanja, reklamiranja i istraživanja tržišta i poslove iz oblasti zdravstvene delatnosti.

S druge strane, limit za paušalno oporezivanje povećava se sa tri miliona na šest miliona dinara godišnje.

Izmenama Zakona o porezu na dobit pravnih lica povećava se obim poreskih olakšica za ulaganje u razvoj, kao i priznavanje rashoda u poreskom bilansu obveznika za zdravstvene, naučne, humanitarne, verske i sportske namene, kao i davanja ustanovama socijalne zaštite, sa dosadašnjih 3,5 na pet odsto.

U setu od šest poreskih zakona, čije je izmene predložila Vlada Srbije, nalazi se i Zakon o porezima na imovinu.

Cilj tih izmena je, prema navodima predlagača, integrisanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, koja se ukida 1. januara 2014. godine, u porez na imovinu, čiju će vrednost za poreske svrhe procenjivati lokalne samouprave.

Zakonskim izmenama propisuje se jednak tretman pri vrednovanju poreske osnovice bez obzira da li se imovina nalazi u vlasništvu fizičkog ili pravnog lica, a predmet oporezivanja proširuje se na ukupnu površinu - bez izuzimanja površine od 10 ari.

Ključna izmena u Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administarciji je prelazak na elektronsko podnošenje poreskih prijava u idućoj godini, a procenjuje se da bi to donelo smanjenje administrativnih troškova za više od 1,5 milijardi dinara.

Kada je reč o izmenama Zakona o akcizama, predviđeno je uvođenje obaveze plaćanja akcize na biogoriva i biotečnosti. Vlada Srbije 20. maja je usvojila izmene ovih šest poreskih zakona.

Šta će nam doneti izmene poreskih zakona

Juče je opozicija bila jedinstvena protiv poreskih zakona. Zbog burne rasprave sednica prekinuta, pa posle konsultacija Dinkića i šefova poslaničkih grupa odložena do petka.

Ministar Dinkić nije ni stigao na početku nove sednice da obrazloži izmene seta poreskih zakona koji je izazvao pravu buru u parlamentu i ujedinio opoziciju, koja je protiv usvajanja tih zakona. Opozicija tvrdi da su ti zakoni na dnevni red došli bez javne rasprave i dan pošto ih je vlada usvojila i da je vlada tim postupkom izvršila "pravno nasilje".

Fiskalni savet pozitivno ocenjuje izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima na obavezno socijalno osiguranje.

Kako se ocenjuje, te izmene će pomoći da se ponovo uspostavi fiskalna ravnoteža između centralnog i lokalnih nivoa vlasti.

Fiskalni savet, međutim, ukazuje da ove izmene mogu produbiti horizontalne neravnoteže između lokalnih samouprava, te je taj problem potrebno dodatno analizirati.

Za i protiv

Prema rečima onih koji su te izmene predložili, novine u poreskoj politici trebalo bi da rasterete privredu, donesu više nameta bogatim građanima, ali isto tako i veće prihode za penzioni fond.

Stručnjaci međutim, misle da povećanje poreza unedogled, predstavlja neizdrživo opterećenje za gradjane, i da to nije rešenje za naše finansijske probleme.

Milica Bisić iz Ministarstva finansija je rekla da se ti zakoni u skupštini mogu očekivati do kraja meseca, a da njihova primena počne već u junu.

DS ocenila je da izmene poreskih zakona koje je usvojila Vlada predstavljaju pljačku građana. URS optužuje demokrate da su državu ostavili na ivici bankrota.

Demokratska stranka ocenila je da izmene poreskih zakona koje je usvojila Vlada Srbije i uputila na usvajanje parlamentu "predstavljaju direktnu pljačku građana".

DS navodi i da se tim zakonima "oduzima novac kojim lokalne vlasti grade i opremaju domove zdravlja, obdaništa i škole, uvode struju i vodu ili asfaltiraju ulice" i "sa kojim pomažu trudnice, decu i socijalno ugrožene".

Ujedinjeni regioni Srbije odbacili su kritike Demokratske stranke na račun svog lidera i ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića i optužili demokrate da su državu ostavili na ivici bankrota.

Dinkićeve mere pogađaju budžete, ili ne?

Stalna konferencija gradova i opština saopštila je da će izmene poreskih propisa koje je najavilo Ministarstvo finansija i privrede, imati negativne posledice.

Pre svega po budžete gradova i opština.

SKGO navodi da lokalne vlasti podržavaju resorno ministarstvo u sprovođenju finansijske decentralizacije i svaku meru Vlade koja ide u pravcu jačanja ekonomskog razvoja, zapošljavanja i smanjenja troškova radne snage, ali i traži da nove poreske mere u celini nemaju negativne posledice po prihode lokalnih vlasti.

Podsetimo, Mlađan Dinkić najavio je krajem aprila da će Vlada Srbije predložiti odmah posle prvomajskih praznika, između ostalog smanjenje poreza na zarade sa 12 na 10 odsto.

Uslediće zatim, povećanje poreza na penziono osiguranje sa 22 na 24 odsto i podizanje limita za paušalni porez sa tri na šest miliona dinara.

Dinkić je rekao da će se takođe napraviti veća pravednost u oporezivanju, pa će vlasnici više od jedne nekretnine i više od pet hektara zemlje plaćati veći porez na imovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: