Kurs ugrožava kućni budžet

Da bi se zaštitili od kursnih rizika, građani bi trebalo da izbegavaju zaduživanje u evrima i čestu promenu valuta u periodima nestabilnosti kursa dinara.

Izvor: B92

Utorak, 27.07.2010.

14:01

Default images

Evro konstantno jača i građanima se najčešće preporučuje da paze kada se zadužuju.

Ako već moraju da budu zaduženi najbolje bi bilo da to bude u dinarima, ponavljaju i ekonomisti i predstavnici vlasti. Međutim, na posledice promene kursa građani nailaze i u svakodnevnom, beskreditnom životu.

Prosečna plata u Srbiji koja u junu iznosila 34.161 dinar na početku meseca vredela je šest evra više nego na kraju. Ta razlika nije tolika da bi, kao tokom hiperinflacije devedesetih, iz banke trčali u menjačnicu i platu pretvarali u devize. To uostalom i nije isplativo na kratak rok jer su razlike između prodajnog i kupovnog kursa prevelike.

Prema podacima sajta Kamatica.com, ta razlika je krajem nedelje u pojedinim bankama bila skoro sedam dinara, kaže Dušan Uzelac.

"Savet je da bez preke potrebe ne menjate devize jer neće biti nekih drastičnih pomeranja. Najgora varijanta bi bila da danas recimo kupite 100 evra u nameri da zaštite svoje dinare, a da onda tih 100 evra zbog drugih obaveza zamenite u narednih 5-6 dana gde ćete izgubiti baš na tim kursnim razlikama. A u slučaju da ipak morate da menjate, onda je savet da se raspitate na što više mesta. Najčešće su menjačnice te koje nude povoljnije kurseve, međutim banke imaju i posebne kurseve ako ste njihov klijent",
Ako, pak, odlučujete o štednji u banci, trebalo bi da razmišljate šta ćete kasnije sa tim novcem. Ako od devizne štednje planirate kupovinu u dinarima, ponovo ćete izgubiti na konverziji sredstava.

Goran Milićević iz Komercijalne banke kaže da većina štediša ipak više veruje u čuvanje novca u devizama iako su kamate na takvu štednju niže od dinarskih.

"Oko 98 odsto naših štediša procenjuje da je pametnije štedeti u devizama. Poslednja kretanja na deviznom tržištu i gubljenje na vrednosti dinara im daju za pravo jer gotovo desetak posto koliko je dinar izgubio na vrednosti u poslednjih nekoliko meseci je praktično poništilo tu kamatu. Za razliku od pre dve tri godine, kada su oni koji su štedeli u dinarima odlično prošli", navodi MIlićević.
Stanovništvo ipak najčešće vidi posledice promene kursa u prodavnicama. Pošto rast evra direktno podiže cene uvoznih proizvoda, sigurnije je okrenuti se domaćoj robi koja, prema rečima Milene Radulović iz Trgovinskog preduzeća Jabuka, ređe poskupljuje.

"Češće je povećanje cenovnika uvozne robe nego domaćih proizvođača. Ima mnogo razloga. Uvoznici su se nekada pravdali povećanjemnekih uvoznih dažbina a mnogo češće skokom evra. No, i kada je evro mirovao oni su imali potrebu da dižu cene", kaže Radulovićeva.

Ako ipak ne želite da se odreknete omiljenih, stranih proizvoda a želite da izbegnete poskupljenje, ponovo se preporučuje terensko istraživanje. Kako bi bili konkurentniji, neki trgovci preuzimaju trošak promene cene na sebe, pa je u pojedinim prodavnicama moguće duže naći robu po starim cenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: