Turska kupuje nove borbene avione F-16?

Američki državni sekretar izjavio je da Turska treba da kupi nove borbene avione F-16 i opremu za modernizaciju postojeće flote.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2023.

09:18

Turska kupuje nove borbene avione F-16?
Foto: shutterstock, Ali _Cobanoglu

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da Turska treba da kupi nove borbene avione F-16 i opremu za modernizaciju postojeće flote aviona F-16, dodajući da je ovo važno i za NATO.

U obraćanju pred Komitetom za spoljne odnose Predstavničkog doma američkog Kongresa, Blinkenu je postavljeno pitanje o prodaji aviona F-16 Turskoj i koracima koje je preduzela administracija Džo Bajdena kako bi osigurali da se avioni F-16 koje posjeduje Ankara ne koriste protiv američkih saveznika i partnera, prenosi Anadolija.

"Verujemo da Turskoj treba da dobije nadograđene F-16 i paket modernizacije za postojeće F-16. Mislimo da je to važno za NATO, za ceo savez", rekao je Blinken.

Smanjenje tenzija

Dodao je takođe da se trenutno preduzimaju napori za smanjenje tenzija između saveznika u NATO-u i izbegavanje koraka ili retorike koja će izazvati dodatne tenzije.

"Fokus naših napora s Turskom, Grčkom ili bilo kojim drugim saveznikom u NATO-u je da osiguramo da poseduju opremu i tehnologiju koja im je potrebna da budu međusobno u potpunosti kompatibilne", rekao je Blinken.

Turska je u oktobru 2021. godine zatražila kupovinu 40 lovaca F-16 kompanije Lockheed Martin Corp i gotovo 80 kompleta za modernizaciju svojih postojećih ratnih aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: