Ima li spasa? Prva ponuda: Milijarda

Najveća švajcarska banka UBS, napreduje u pregovorima o kupovini celog ili dela svog rivala Kredi Svis.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.03.2023.

14:37

Ima li spasa? Prva ponuda: Milijarda
EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER

Kredi Svis, druga po veličini švajcarska banka, suočava se sa krizom poverenja i njene akcije su naglo pale poslednjih dana, što je izazvalo talas zabrinutosti na tržištu, preneo je BBC.

Prema pisanju "Fajnenšel tajmsa", UBS nudi da plati do milijardu dolara za Kredi Svis.

Regulatori pokušavaju da postignu dogovor pre nego što se tržišta ponovo otvore sutra.

Problemi u Kredi Svis, u kombinaciji sa propadanjem dve manje američke banke tokom poslednje dve nedelje, doveli su u sumnju zdravlje globalnog finansijskog sistema.

Kredi Svis je jedna od oko 30 banaka u svetu za koje se smatra da su prevelike da bi propale jer su od velikog značaja za bankarski sistem.

Međutim, ta 167-godišnja institucija je u gubitku i suočila se sa nizom problema poslednjih godina, uključujući optužbe za pranje novca.

Iznos od 54 milijarde dolara od Švajcarske nacionalne banke u sredu nije uspeo da umiri tržišta, a akcije Kredi Svis su oslabile 24 odsto.

Sporazum bi mogao biti potpisan još večeras, navodi "Fajnenšel tajms", koji je prvi izvestio da regulatori i Švajcarska nacionalna banka pokušavaju da olakšaju razgovore između dva švajcarska bankarska giganta.

Akcionari UBS bi obično trebalo da imaju na raspolaganju šest nedelja da razmotre dogovor ovog obima, ali list navodi da švajcarske vlasti planiraju da promene zakon kako bi zaobišle glasanje akcionara o transakciji.

Pročitajte više:

Nakon 167 godina: Kraj?

Haosu nema kraja – 50 milijardi nije dovoljno: Kredi Svis će biti preuzet?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: