Haosu nema kraja – 50 milijardi nije dovoljno: Kredi Svis će biti preuzet?

Američki Džej-Pi Morgan je danas izneo procenu kako je najverovatniji scenario da će UBS grupa preuzeti banku Kredi Svis.

Izvor: B92.net/J.J, Tanjug

Četvrtak, 16.03.2023.

08:50

Haosu nema kraja – 50 milijardi nije dovoljno: Kredi Svis će biti preuzet?
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Podsetimo, teška pozicija te banke dovela je do sumnji u stabilnost celokupnog finansijskog tržišta u svetu.

Komentarišući odluku Švajcarske nacionalne banke (SNB) da obezbedi pomoć za likvidnost Kredi Svisu u iznosu od 50 milijardi franaka, Džej-Pi Morgan konstatuje da to "nije dovoljno", prenosi Teletrejder.

Britanski ministar finansija Džeremi Hant ocenio je podršku SNB-a kao "ohrabrujuću", dodavši da britanska vlada i banka Engleske pomno prate razvoj događaja u sektoru bankarstva.

Međutim, akcije Kredi Svisa porasle su više od 30 odsto, nakon što je banka objavila da će uzajmiti 50 milijardi švajcarskih franka (54 milijarde dolara) od Švajcarske nacionalne banke.

Banka Kredi Svis je saopštila da će iskoristiti pozajmicu od centralne banke putem kreditnog fonda, kako bi podigla svoju likvidnost, preneo je Si-En-Bi-Si (CNBC).

Švajcarska centralna banka i regulatorne agencije za finansijska tržišta izjavili su da Kredi Svis ispunjava sve kapitalne i likvidne zahteve koje nameću sistemski važnim bankama.

"Slabost" u finansijskom izveštavanju

Ilustracija: Shutterstock/kkssr
Bankarski gigant "Kredi Svis" (Credit Suisse) saopštio je da će pozajmiti do 50 milijardi franaka (54 milijarde dolara) od švajcarske centralne banke kako bi osigurao svoje finansije.

Banka Kredi Svis je saopštila da preduzima odlučne mere da ojača svoju likvidnost, dok su akcije banke juče pale za 24 odsto, nakon što je objavljeno da su pronašli "slabost“ u finansijskom izveštavanju.

To je izazvalo opštu prodaju na evropskim tržištima i strahove da će nastupiti veća finansijska kriza, navodi BBC.

"Moj tim i ja smo rešeni da brzo napredujemo kako bismo pružili jednostavniju i fokusiraniju banku izgrađenu na potrebama klijenata", saopštio je izvršni direktor Kredi Svis Ulrih Kerner.

Problemi u bankarskom sektoru javili su se prošle sedmice, kada je u SAD propala "Banka Silicijumske doline" (Silicon Valley Bank), 16. po veličini banka u zemlji, da bi dva dana kasnije usledio kolaps "Signačer banke" (Signature Bank).

Švajcarska nacionalna banka, koja je centralna banka Švajcarske, i Švajcarska uprava za nadzor finansijskog tržišta nastojali su da smire strahove investitora, rekavši da su spremni da pomognu Kredi Svisu ako bude potrebno.

Za švajcarske finansijske institucije važe stroga pravila kako bi se "osigurala njihova stabilnost", a Kredi Svis ispunjava zahteve za banke koje se smatraju sistemski važnim, rekli su regulatori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: