Potvrđeno: Predložene zajedničke valute za BRIKS i MERKOSUR

Predsednici Argentine i Brazila Alberto Fernandez i Luiz Inasio Lula da Silva su potvrdili namere da pokrenu zajedničku južnoameričku valutu.

Izvor: Novosti / RT

Sreda, 25.01.2023.

21:49

Potvrđeno: Predložene zajedničke valute za BRIKS i MERKOSUR
Foto: shutterstock, Mehmet Doruk Tasci

Kao zamenu za dolar, Lula da Silva je predložio da se ode korak dalje – da se razmisli o mogućnosti stvaranja zajedničke valute i za BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) i za MERKOSUR (zajedničko južno tržište, čiji su članovi Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj).

Valuta koja bi se koristila u međusobnoj trgovini trebalo bi da podstakne regionalnu trgovinu i da smanji operativne troškove i spoljnu ranjivost pomenutih država.

"Da je do mene, uvek bismo trgovali s drugim zemljama u nacionalnim valutama, da ne bismo bili zavisni od dolara. Zašto ne bismo pokušali da stvorimo zajedničku valutu za zemlje MERKOSUR-a ili za zemlje BRIKS-a", rekao je prvi čovek Brazila na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Argentine nakon sastanka dvojice lidera u Buenos Ajresu.

"Verujem da ćemo vremenom doći do toga. Verujem da je to neophodno jer se mnoge zemlje suočavaju sa izazovima u kupovini dolara" izjavio je Lula da Silva.

Brazilski predsednik je napomenuo da bi nacionalne banke mogle da sklope odgovarajuće sporazume o stvaranju takvih valuta za upotrebu u unutarblokovskoj trgovini.

Međutim, u najvećoj južnoameričkoj zemlji postoji zabrinutost zbog ideje da se najveća ekonomija Latinske Amerike poveže sa ekonomijom njenog suseda Argentine koja je stalno u krizi – godišnja inflacija je blizu 100 odsto, dok centralna banka štampa novac za finansiranje potrošnje.

Lula da Silva je izjavio da nije iznenađen nepoverenjem u vezi sa ovom temom jer "sve novo izaziva nepoverenje, no da ipak sve nove stvari treba isprobati jer ne možemo da se ograničimo na mogućnosti 20. veka u 21. veku".

"Zajednička valuta omogućiće 'kvantni skok' u međusobnoj trgovini", istakao je brazilski lider.

BRIKS uveliko radi na dedolarizaciji – 2014. godine osnovao je Novu razvojnu banku koju zemlje članice zajednički vode, jer su želele da pronađu zamenu za platni sistem zasnovan na dolaru.

Naporima za uvođenje zajedničke valute kao zamene za dolar u okviru BRIKS-a prethodno se pridružila ministarka spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor, koja smatra da "plaćanje u dolarima predstavlja veliki izazov, jer košta mnogo više imajući u vidu naše različite valute", ali i premijer Indije Narendra Modi koji je izjavio da zemlje Globalnog juga treba da zajednički promene "strukture svetskog političkog i finansijskog upravljanja".

Argentina je prošle godine, uz Iran, podnela zahtev za članstvo u BRIKS-u, a ambasador Južne Afrike u Rusiji Mzuvukile Maketuka rekao je da je oko 13 zemalja pokazalo interesovanje za ulazak u ovaj savez i da je skoro polovina njih već podnela zvanične prijave za ulazak u tu organizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: