Osmislili nesvakidašnje sredstvo za prskanje: Ovakav šljivik postoji samo u Srbiji FOTO

Kad su odlučili da na površini od pet hektara posade šljivik, Bogdanovići iz sela Ivankovac kod Ćuprije odmah su znali da voćke ne žele da tretiraju hemijom.

Izvor: RINA

Ponedeljak, 28.11.2022.

09:04

Osmislili nesvakidašnje sredstvo za prskanje: Ovakav šljivik postoji samo u Srbiji FOTO
Foto: RINA

Odlučili su da se isključivo bave organskom proizvodnjom.

Upravo zbog toga osmislili su nesvakidašnje sredstvo za prskanje stabala i lišća, koje je potpuno prirodno i sadrži dva sastojka - beli luk i koprivu.

"Recept sam preuzeo od svog dede, pa se ovo tretiranje može nazvati i tradicionalnim. Kopriva i luk se potope u mlaku vodu, kasnije idu na mešanje da puste ekstrate, aromu, a kasnije sve to zajedno ide u atomizer, pa se posle sa tom smesom svakodnevno prska voćnjak i zaista je delotvorno protiv brojnih bolesti i štetočina", rekao je za RINU Nenada Bgdanović.

Ovakvo tretirane, šljive na imanju u selu Ivankovac rađaju kao iz vode, a domaćin ih sve koristi kako bi napravio odličnu domaću, ekološku rakiju. Više od pola života Nenad je proveo u Švajcarskoj i dobro je shvatio šta znači kad se u svetu pomene srpska šljivovica.

"Srbija se u svetu prepoznaje po tom piću. To je pravi brend naše zemlje u svetu. Imam za cilj da napravim ozbiljnu destileriju, a rakija od ekološki dobijenih šljiva može biti samo najboljeg kvaliteta. Sledeće godine proširuju se zasadi", dodao je Nenad.

Pored tradicionalnog pravljenja rakije, Nenad se oprobao u još jednoj disciplini. Jedini je proizvođak domaćeg vinjaka, što je i potvrdio brojnim nagradama.

"Preradimo vino od domaćih posebnih sorti, koje moraju da odleže minimum pet godina. Što duže provede u buretu to je bolje po vino, kasnije ide u dodatnu preradu gde se razblažuje i ide kroz destilacioni aparat. Kada se to odradi ponovo se vraća u hrastovu burad na mirovanje", zaključio je on.
Foto: RINA

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: