Celo selo u Švedskoj na prodaju VIDEO

Pandemija koronavirusa možda je zaustavila većinu globalnog tržišta nekretnina, ali ne i u Švedskoj.

Izvor: Biznisinfo.ba

Petak, 29.05.2020.

16:26

Celo selo u Švedskoj na prodaju VIDEO
Foto: Depositphotos, Patryk_Kosmider

Naime, jedno selo u ovoj zemlji prodaje se za 70 miliona švedskih kruna (6,5 miliona evra).

Satra Brun je “velnes selo" na periferiji glavnog grada Švedske Stokholma.

Selo datira iz 1700. godine kada je doktor Samuel Skrag otkrio izvor vode u Satri i kupio okolno zemljište. Potom je sagradio bunar, kuću sa izvorima, bolnicu, crkvu i stanove, prenosi Biznis info.

To je bilo u vreme kada je rasla popularnost prirodnih izvora, jer se smatralo da piće i kupanje u visokokvalitetnoj vodi imaju balansirajući i isceljujući efekat na zdravlje.

Gosti su pozvani da piju vodu svaki dan. Ponuđene su i tople ili hladne kupke, jer se verovalo da pomažu u emocionalnoj ravnoteži.

Potom je oko 1740. godine zemljište i kuće kupio biskup iz grada Vasterasa, koji ih je nekoliko godina kasnije prepustio univerzitetu Upsala, jednom od najboljih univerziteta u zemlji.

Godine 2002. univerzitet je prodao Satru Brun grupi od 16 lokalnih preduzetnika, a selo se od tada vodi kao mesto za spa-turizam. Od 2015. godine u selu posluje i punionica, koja je uključena u prodaju. To je jedan od sedam izvora koji su dobili najviše svetske nagrade za čistoću u Švedskoj.

Satra Brun i sve nekretnine registrovane su kao d.o.o., što znači da nema ograničenja za strane kupce, rekao je broker Jonas Martinson, koji je arhitekturu sela opisao kao "šetnju kroz vreme".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: