Rusija i Kina jačaju saradnju: Najviše se trguje naftom i plinom

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u utorak na sastanku sa kineskim kolegom u Sankt-Peterburgu potvrdio snažne odnose između dve zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 17.09.2019.

15:12

Rusija i Kina jačaju saradnju: Najviše se trguje naftom i plinom
Foto: Epa, Dmitry Astakhov

Rusija i Kina posednjih godina jačaju saradnju jer su im odnosi sa Zapadom, posebno SAD-om, narušeni regionalnim sukobima i trgovinskim sporovima.

Trgovina između Rusije i Kine porasla je prošle godine 24,5 odsto u odnosu na godinu dana pre, na 108 milijardi dolara, prema službenim ruskim podacima, prenosi Index.

Medvedev i kineski premijer Li Keqiang trebao bi da potpišu niz dokumenata kojima će dodatno osnažiti saradnju, a Li će se u sredu sastati i sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

"Ovaj sastanak bi trebalo u potpunosti da potvrdi visok nivo partnerstva i uzajamnog razumevanja koji su ostvareni u odnosima dve zemlje", rekao je Medvedev Liju, prema službenom transkriptu uvodnih izjava.

"Svaki korak koji preduzmemo postavlja temelje za dalju saradnju. Sedamdeset odsto naše trgovinske razmene ostvaruje se na području energetike, uglavnom nafte i plina", rekao je Li.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: