Super ponuda ili prevara veka: Hrvatska nabavlja 12 aviona za samo 75,9 miliona dolara

Šta se krije iza ponude poznatog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, koji se oglasio da Zagrebu može nabaviti eskadrilu borbenih aviona.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2019.

19:15

Super ponuda ili prevara veka: Hrvatska nabavlja 12 aviona za samo 75,9 miliona dolara
Foto: epa, RITCHIE B. TONGO

Naime, reč je o polovnim aparatima Miraž 2000 c/B proizvedenim 1984. godine, a koje su koristile vazduhoplovne snage Brazila.

Kršine ili dobra ponuda? Vlada u Zagrebu mora brzo da nađe prelazni rešenje. Vremešni avioni MIG 21 zbog isteka resursa moraju da idu u muzej, propao je posao sa Izraelcima, koji su bili voljni da prodaju F-16 Barak. Međutim, SAD su stopirale tu prodaju.

Stari Miraži stigli bi već 2019. godine. Potrebno je da im se produži životni vek za 2.000 sati. U cenu od 75,9 miliona dolara, uz 12 letelica, obuku bi prošlo pet 5 pilota, inženjera i tehničara.

"Spreman sam pomoći Hrvatskoj svojim iskustvom i nudim brzu, isplativu i realnu nabavu eskadrile borbenih aviona. "Miraž 2000" je u izvrsnom stanju. Po ukupnoj ceni od 75,9 miliona američkih dolara nabavlja se 12 aviona", rekao je za Večernji list Zvonko Zubak.

Kako navodi ovaj hrvatski list, ponuda zvuči senzacionalno s obzirom na to da se Hrvatska već godinama muči s nabavom eskadrile i s obzirom na to da MORH nije uspeo nabaviti izraelske F-16 Barake po ceni od 500 miliona dolara zbog protivljenja SAD-a.

Sada Vlada u Zagrebu nastoji da obnovi javnu nabavku i pokrene direktne pregovore sa Sjedinjenim Državama i švedskim SAAB-om oko nabavke F-16 ili JAS-39 Gripena.

Zubakova ponuda dolazi "kao grom iz vedra neba". Zubak je poznati trgovac oružjem. Za vreme rata devedesetih, Hrvatskoj je nabavio migove, borbenu eskadrilu helikoptera Mi-24, transportni Mi-8 i Mi-17 - ukupno 53 letelice!

Zubak je svoju ponudu poslao na četiri adrese – premijeru Andreju Plenkoviću, predsednici Kolindi Grabar-Kitarović, ministru odbrane Damiru Krstičeviću i načelniku GS OSRH generalu Mirku Šundovu. U svojoj ponudi Zubak nudi konkretnu pomoć u kupovini 12 aviona "Miraž" od Brazila.

Avioni su, kaže, IV. generacije, NATO kompatibilni, proizvedeni 1984. godine, sa preostalim resursom od 150 do 200 od ukupno 6.000 sati leta.

Zadnji je let na njima bio 2014., nakon čega su prizemljeni. Zubak nudi i rok otplate od sedam godina uz godišnju kamatu od 1,2 odsto. Ponuda sadrži 10 jednoseda i dva dvoseda.

Međutim, iza ove ponude stoji jedno veliko "ali". Naime, hrvatski mediji su otkrli nepoznate detalje o pomenutim avionima.

Hrvatskoj Zubak nudi 35 godina stare avione s potrošenim resursima za koje je upitno koliko još dugo mogu leteti i nakon što im se produže resursi. Ti su avioni, nakon što su 20 godina leteli u sklopu francuskog ratnog vazduhoplovstva, 2005. godine prodati su Brazilu za 80 miliona evra, što je uključivalo i rezervne delove, obuku pilota i tehničara.

Brazilci su na tim avionima nameravali leteti još pet godina, dok ne nabave nove. Uspeli su da ih koriste do kraja 2013. godine.

Neimenovani izvor iz brazilskog vazduhoplovstva tada je za agenciju AFP izjavio: "kroz logističke napore, uspeli smo da produžimo resurse za još dve godine. Trebali smo prestati sa letovima 2011. godine".

Nudi avione koji su prodati?

Foto: Depositphotos, gegelaphoto, 30824283
Osim dotrajalosti navedenih aviona i relativno skromnih 35 sati obuke za petoricu pilota, postoji još jedan veliki problem sa Zubakovom ponudom. Naime, pre manje od mesec dana, krajem maja, portugalski mediji su objavili da su ti avioni prodani francuskoj kompaniji "Procor" za 452.000 dolara.

Nije sigurno da li bi Zubak, mogao osigurati isporuku tih aviona čak i kad bi Hrvatska pristala na taj posao. Brazilska aeronautička komisija (CAB) je na svojim je službenim stranicama još 29. aprila objavila kako je prodano devet aviona "Miraža 2000" koji su bili ponuđeni na prodaju.

Narednih dana očekuje se odgovor hrvatskog rukovodstva na ovu ponudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: