"Godina rekordno počela, stope tolike da će se teško održati"

Saradnik MAT-a Ivan Nikolić izjavio je na konferenciji za novinare da je godina počela vrlo uspešno.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

11:53

Foto: B92, screenshot, arhiva

“Stope rasta su tolike da se verovatno teško mogu održati, ali ova dinamika je iznad postavljenog plana za 2018. Raste i prerađivačka industrija, rast izvoza je preko 20 odsto”, naveo je on.

Uz to, kako dodaje, zadržane su pozitivne tendencije i u javnim finansijama, suficit iznosi 18,7 milijardi dinara.

Ekonomista Stojan Stamenković saglasan je, ali ističe da su “malo čudnu sliku dali pokazatelji privredne aktivnosti”.

“U decembru 2017. smo imali oštru redukciju rasta prerađivačke industrije, izvoz upao skoro u stagnaciju, rast uvoza se redukovao na 6 odsto i promet u trgovini na malo je spustio rast”, naveo je on.

Kako je istakao, sve što je tada palo, popravljeno je u januaru.

“Imali smo rekordne stope rasta i prerašivačke i uvoz i izvoz rasli 21,6 odsto, povećan je i promet u trgovini na malo. Rast investicija je bio ne 5 ili 5,5 koliko smo cenili i mi, nego 6 odsto”, naveo je Stamenković.

“Ja sam sedeo i lupao glavu i postavio niz pitanja koja traže odgovore šta je dovelo do remećenja dinamike. Tu je moglo da bude nekoliko razloga. Najveću stopu imala je proizvodnja nemetalnih proizvoda, jako dobro, ali je to suviše visoka stopa i rezultat je vremenskih prilika koje su u januaru izvanredne. Sneg i led koče proizvodnju”, rekao je on.

Drugi razlog, kako je dodao, i u spoljnoj trgovini i proizvodnji ukupne industrije - elektroprivreda i rudarstvo, u januaru su imali zadovoljavajuću proizvodnju.

“Ali ne mogu da se otmem utisku, ali ne mogu ničim da dokažem, 2017. se završila nedeljom i bojim se da u tom izveštavanju statistički da je došlo do pomeranja i da su oni zatvorili izveštaje ranije i da su deo prebacili u januar”, objasnio je Stamenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: