Vesti -

Kako da odaberete prave prozore za vaš dom?

Prozori i vrata su nešto više od vašeg kućnog inventara. Oni su vaš dodir sa svetom, a ujedno i beg u ušuškanost svega onoga što nazivamo toplim domom.

Podeli
Foto: ALUMIL
Foto: ALUMIL

Zbog toga je veoma važno odabrati prave – da budu lepog dizajna, da vas štite i da vam traju.

Boje i površinski tretmani

Kako oblikuju izgled naših domova, važno je da prozori budu lepog izgleda. Kada odaberete omiljenu boju, ostaje vam samo da je čuvate. Pravi izbor za to je aluminijum jer osim izuzetnih mehaničkih svojstava, nudi bezbroj mogućnosti boja i površinskih tretmana. Tačnije, nijedan drugi materijal ne može da ponudi paletu boja i tekstura koju on može.

Najpopularniji proces bojenja aluminijumskog prozorskog okvira je elektrostatičko bojenje, poznato i kao praškasti premaz/plastifikacija, koji nudi izuzetno širok raspon boja i tekstura. Moguće je odabrati sjajne boje, mat boje, boje sa zrnastim završnim efektom.

Foto: ALUMIL
Foto: ALUMIL

Eloksaža je drugi popularan vid završne obrade profila, elektrohemijski proces tokom kog površinski sloj aluminijuma dobija trajnu kristalnu strukturu i zatim se oboji. Za razliku od elektrostatičkog bojenja, spoljašnji sloj koji je obojen deo je metala i nema problema sa prijanjanjem boja na aluminijumsku površinu.

Kako da održavate vaše prozore?

Aluminijumska stolarija ne zahteva neko specijalno održavanje i to je jedna od prednosti. Pravilan proces završne obrade je najbolja prevencija od oštećenja boje ili stvaranja korozije.

Postoje posebna sredstva namenjena čišćenju alumijumskih profila ili jednostavnom upotrebom vode i magične krpe.

Aluminijumski profili ne smeju da se čiste neprimerenim hemijskim materijama (npr. kaustičnim materijama, hlorom, abrazivnim sredstvima).

Zašto sve ovo pričamo?

Foto: ALUMIl
Foto: ALUMIl

U praksi, kvalitet boje koju odaberte postaće očit vremenom, pa postoji opasnost da će problem postati vidljiv kada bude kasno za njegovo popravljanje. I ne zaboravite - život treba boju.

Vrtste ramova, sigurnost, dizajn

Lepo je kada možete da birate, ali odabir pravilne vrste prozora i vrata nije tako jednostavna stvar kako se čini na prvi pogled i zahteva posebnu pažnju.

I sami verovatno, kada bismo vas pitali koja vrsta vam je potrebna tačno, ne biste umeli precizno da kažete. Prva tri važna faktora na koja bi trebalo da računate su širine raspona, raspoloživog unutrašnjeg prostora i performansi prozora.

Mnogo je rešenja i zato bi trebalo da imate na umu i klimatske uslove izgleda kuće ili nameštaja, pristup čišćenju prozora.. Na primer, ako želite okretno-nagibne mehanizme trebalo bi da odaberete one koji imaju zaključavanje sa više tačaka na permetru prozora. Balkonska i ulazna vrata, primera radi, moraju imati unutrašnje zaključavanje, što je od krucijalne važnosti jer su tu najučestalije provale.

Foto: ALUMIL
Foto: ALUMIL

Zato je važno da odaberete vrata upravo poput aluminijumskih koja će čuvati vaš dom. Ali ne bilo koja jer je bitan i dizajn. Trenutno je u trendu minimalistički dizajn ili ono što zovemo „manje je više“.

Kako uopšte izabrati prave prozore za vaš dom

Savremeni način života i visok trošak za grejanje i hlađenje učinili su imperativom primenu stručno i lepo izrađenih prozora i vrata.

Stoga, ako imate poteškoće da odaberete one prave, to i nije toliko začuđujuće. Prvo se zapitajte: Da li da koristim termički izolovan prozor ili ne? I zašto bih morao da primenim baš takav?

Sa sistemima koji ne pružaju termičku izolaciju, potrošite najmanje 40 odsto više energije za grejanje i hlađenje. Zvuči neverovatno, ali je istina.

Ugradnja termički izolovanih sistema najbolje je rešenje u sprečavanju ovog problema. Takođe je vrlo važno da se ugradi energetski efikasno staklo.

Za ove i druge savete pitajte najboljeg stručnjaka u ovoj oblasti, kompaniju ALUMIL koja će vam sigurno pomoći da odaberete odgovarajuću stolariju za vaš dom.