Biz - B92.net

Kvadrat negde hiljadu, negde 10.000 evra: Šta diktira cene nekretnina po Beogradu?

Najveći promet nepokretnosti u Srbiji je u glavnom gradu, i prošle godine ovo tržište vredelo je 2,2 milijarde evra. A koliko na brzinu i uspeh prodaje stana ili kuće utiče lokacija na kojoj se nalazi? I ako nije lokacija - šta prodaje nekretnine u Beogradu?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, ogipetrovic94
Foto: Depositphotos, ogipetrovic94

Kako pokazuju podaci sa sajta 4zida, ukoliko posmatramo ceo grad u prvom kvartalu ove godine, prosečna cena stanova u starogradnji, oglašenih za prodaju na ovom sajtu, iznosila je 1.511 evra po kvadratu a u drugom kvartalu 1.652 evra po kvadratu. Slično je i sa prosečnim cenama kuća. Gledajući ceo grad, prosečna cena kuća u prvom kvartalu iznosila je 819 evra za kvadratni metar, a u drugom kvartalu 977 evra za kvadratni metar.

Uprkos koroni, vanrednom stanju i stagnaciji tržišta, drugi kvartal ove godine ipak je doneo rast cena na tržištu nekretnina a najskuplja opština kada je u pitanju starogradnja je Stari Grad, sa prosečnom cenom od 2.042 evra po kvadratnom metru, dok je najskuplja opština za stanove u novogradnji Savski Venac, gde prosečna cena kvadrata dostiže cenu i do 2.979 evra.

"U opštini Stari Grad najskuplji su stanovi na Obilićevom vencu i u Knez Mihailovoj, a najjeftiniji oko Bajlonijeve pijace i na Kopitarevoj gradini", navode za B92.net iz kompanije 4zida i dodaju da, iako ove cifre deluju nerealno prosečnom stanovniku Beograda, za luksuznim nekretninama, pa i onim nekretninama sa višom cenom i te kako ima potražnje u glavnom gradu.

A najskuplji stanovi u Beogradu prodaju se u Beogradu na vodi. Na ovom mestu je prošle godine prodat stan za 1.380.000 evra, odnosno čak 9.124 evra po kvadratnom metru.

Na drugoj strani računice, katastarska opština koja nudi najjeftinije stanove je Stara Rakovica, gde će vas prosečan kvadrat u starogradnji koštati 997 evra, a u novogradnji 1.077 evra.

Lokacija, lokacija, lokacija...

I pored mnoštva faktora koji utiču na cenu nekretnina u Beogradu, lokacija stana ili kuće i dalje predstavlja stavku koja će prelomiti za koliko će se novca prodati.

Foto: Depositphotos, STELLANOVA
Foto: Depositphotos, STELLANOVA

Beograd na vodi digao cene kvadrata i komšijama

Cene nekretnina na lokacijama duž planiranih linija metroa i oko budućeg stadiona još nisu počele da rastu. Kod najave ovakvih, većih gradskih, ali i državnih projekata najpre investitori pokažu interesovanje da grade na toj lokaciji, a cene starogradnje počnu da rastu tek kada veći deo projekta bude gotov, kažu iz kompanije 4zida. Ovo je bio slučaj i sa Beogradom na vodi koji je podigao cenu starogradnje u okolnim ulicama tek nakon što je veći deo kula bio završen. Izgradnja stanova Beograda na vodi u velikoj meri je uticala i na rast cena u starogradnji u okolnim kvartovima, pa tako prosečan kvadrat stanova u starogradnji u Savamali iznosi 2.715 evra po kvadratu. Tokom 2017. i početkom 2018. godine kvadrat starogradnje na ovoj lokaciji prosečno se kretao 1.600 evra.

"Lokacija predstavlja najdominantiji faktor koji određuje cenu nekretnine. Da bismo razumeli njen uticaj u potpunosti, moramo da podelimo lokaciju na mikro i makrolokaciju", objašnjava za B92.net operativni direktor kompanije Cityexpert Miloš Mitić.

Makrolokacija, odnosno deo grada u kojem se nekretnina nalazi, uglavnom predstavlja polaznu tačku pretrage određene grupe kupaca, dok mikrolokacija u nekim slučajevima ima još jači uticaj na definisanje cene i predstavlja položaj nekretnine unutar određenog dela grada i daje odgovor na pitanja o udaljenosti prodavnica, škole, vrtića, javnog prevoza...

Kada je u pitanju određivanje neke lokacije u Beogradu kao dobre, postoji širok dijapazon stvari koje mogu uticati na to, navodi Mitić. To, na primer, može biti blizina nekog "tradicionalno skupog" dela grada, kao što su Senjak i Dedinje, ali i blizina centra grada, prodavnica, škola, fakulteta, javnog prevoza.

"Vrlo često i neki novi projekti mogu značajno uticati na povećanje cene nekretnine na mikrolokaciji kao što su neki novi tržni centri, nova prestižna naselja kao što je Beograd na vodi, naselja zatvorenog tipa - kondominijumi itd, sve što donosi novi kvalitet života", objašnjava Mitić.

Iz kompanije 4zida za B92.net navode još neke faktore pri određivanju cene neke nekretnine, kao na primer to da li je u pitanju starogradnja ili novogradnja, od kog materijala je građena, kakva joj je opremljenost, drvenarija, raspored i slično, ali takođe navode lokaciju kao presudnu, naročito u većim gradovima.

Traži se centar, velika zainteresovanost i za Novi Beograd

Osim nekretnina u centru i na Vračaru, velika potražnja vlada i za nekretninama na Novom Beogradu, koji je poslednjih godina postao poslovno središte Beograda.

Foto: Depositphotos, alexraths
Foto: Depositphotos, alexraths

Miloš Mitić naglašava da su se, s obzirom na okolnosti sa pandemijom i ekonomskom situacijom na tržištu, desile male promene.

Zbog toga se vrlo često traže i kuće van Beograda, kao i jeftiniji stanovi na Mirijevu, Karaburmi i Voždovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.