Auto-test: Audi A6 50 TDI quattro tiptronic

Laki hibridni sistem sa snažnim i štedljivim dizelašem, kao i dizajn unutrašnjosti koji nas podseća na filmove naučne fantastike, osobine su kojima se ukratko može opisati novi Audi A6.

Podeli
Audi A6 50 TDI: zapremina 2967 ccm; snaga 210 kW (286 KS) pri 3500-4000 o/min; maks. o. mom. 620 Nm pri 2250-3000 o/min
Audi A6 50 TDI: zapremina 2967 ccm; snaga 210 kW (286 KS) pri 3500-4000 o/min; maks. o. mom. 620 Nm pri 2250-3000 o/min

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Čuvena limuzina biznis klase, Audi A6, ostala je dosledna konceptu i estetici svojih prethodnika. Dok se BMW, poznat po svom sportskom karakteru, polako priklanja konzervativnijoj publici a Mercedes to isto čini samo u obrnutom smeru, Audi ostaje svoj na svome, veran avangardi koja se neguje već generacijama automobila unazad.

Dizajn novog A6 je nesumnjivo Audi, sa velikim iskorakom u dizajnu unutrašnjosti. Nije lako biti kreativan u vremenu u kom se brzo menjaju trendovi, pa su se dizajneri iz Ingolštata potrudili da stvore autentičnu i bezvremenu estetiku.

Već na prvi pogled unutrašnjost novog A6 nas podseća na filmove naučne fantastike, sa dominacijom velikih displeja i aluminijuma.

Zapravo, cilj je bila maksimalna jednostavnost i smanjenje broja dugmića u kombinaciji sa luksuzom. Sa druge strane, zbog velikog prisustva aluminijuma i stakla smanjene su površine koje su meke na dodir. Čak i pregrade za flaše u vratima nemaju tapacirung koji, recimo, ima Golf.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4939/1886/1457 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2924 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4939/1886/1457 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2924 mm

Novina je to što su komande „klime“, baš kao i na novim A7 i A8, u vidu displeja. I ne samo komande „klime“.

Ako niste odmah primetili, izbačen je okrugli taster, odnosno džojstik za kretanje kroz meni za brojna podešavanja. Sada je sve mnogo jednostavnije i ne treba da vas plaši ogroman broj podešavanja i mogućnosti. Jer, jednom kada sve podesite, posle ste mirni.

Centralni displeji su, naravno, osetljivi na dodir, tačnije, na pritisak. Kako ne bi došlo do slučajne aktivacije neželjene funkcije, svaki virtuelni taster mora stvarno da se pritisne a ne samo pipne, sa klikom koji se čuje i oseća pod prstom.

Kome se ovo ne sviđa, u meniju može da podesi da sve bude osetljivo samo na laki dodir.

Kada je sve pogašeno, unutrašnjost Audija A6 predstavlja pravo remek delo savremene umetnosti i industrijskog dizajna. Kada je sve „upaljeno“, pogotovo uveče, podseća nas na svemirski brod. I nije daleko od toga.

Čak i sa osnovnim ogibljenjem (vazdušno se doplaćuje), A6 neverovatno glatko klizi asfaltom, sa minimalnim efektom sitnih neravnina. Sa druge strane, veće neravnine otkrivaju da ogibljenje ume da bude i tvrdo. Naravno, naši putevi i ulice nisu bile na pameti konstruktora.

Kao i kod većine premijum modela, uz doplatu možete da poručite šta god poželite. Tako je testirani primerak stigao sa duplim staklima, koje fantastično izoluju bilo kakvu buku i pri veoma visokim putnim brzinama.

Na komfor direktno utiču sjajna sportska sedišta sa električnim podešavanjem i grejačima. Kao sastavni deo S-Line paketa, imaju i podešavanje nagiba i dužine dela na kome se sedi, a mi svakako preporučujemo i doplatu za hlađenje, odnosno ventilaciju, koja nam je nedostajala.

Sa odlično profilisanim zasečenim volanom debelog obruča, ugođaj za vozača je jedinstven. Istovremeno je sportski, udoban i vrlo relaksirajući, pa čak i duge relacije predstavljaju pravo zadovoljstvo.

Jednom kada sve podesite (A6 prepoznaje ključeve šest različitih vozača i podešava sve prema svakom od njih), ostaje vam da uživate u vožnji i lakoći korišćenja.

Tu je i taster kojim se uključuju ili isključuju brojni sistemi pomoći vozaču, među kojima su aktivna asistencija za zadržavanje vozila u sredini saobraćajne trake i adaptivni tempomat koji potpuno zaustavlja auto u koloni.

O svemu tome se brinu radarski i laserski senzori smešteni u prednjoj masci koji izgledaju kao policijski blinkeri.

Išlo se dotle da Audi u koloni ne samo što sam ubrzava i koči, već i vrši korekcije volanom, tako da je vozač maksimalno rasterećen. Upravljanje u oštrim krivinama je već ostavljeno za neku sledeću generaciju.

U „šesticu“ se za sada se ugrađuju samo dva motora, dizelaš i benzinac zapremine 3.0 litra. Kod nas je trenutno dostupan samo dizel sa šest cilindara u V rasporedu.

Na „leru“ je neverovatno tih, čak toliko da su brizgaljke goriva glasnije od zvuka koji potiče od detonacije iz komora za sagorevanje.

U vožnji ima iznenađujuće sportski zvuk, kao da nije dizelaš. Sa svojih 286 „konja“ je prava zver na putu koja pruža fantastična međuubrzanja čak i na izuzetno visokim putnim brzinama.

Prtljažnik: 530 l
Prtljažnik: 530 l

Ovde na scenu stupa alternator, koji ima funkciju elektromotora, pa u određenim situacijama doprinosi svojom nagom. Zbog toga je svaki A6 laki hibrid; tokom usporavanja, alternator vraća struju u litijumske baterije od 10 amper-časova.

Primena ove tehnologije dovela je do povećanja napona električnog sistema na 48 volti. U gepeku je i klasičan akumulator ali sa konverterom na veći napon.

Kompresor „klime“ je takođe električni, sa ciljem da se što više smanji opterećenje motora.

Još jedna novina je mogućnost krstarenja sa potpuno isključenim motorom. Nemojte da se iznenadite ako u opsegu između 55 i 160 na sat A6 ugasi motor. To se događa kada pustite gas, čime se ostvaruje dodatna ušteda na gorivu, odnosno emisiji izduvnih gasova.

Iz istog razloga start-stop sistem se aktivira već pri 22 km/h. Možda našim kupcima sve ovo nije previše važno jer je emisija izduvnih gasova u Srbiji potpuno nebitna stavka ali evo jedne praktične prednosti lakog hibridnog sistema – motor se pali bešumno, bez verglanja jer je alternator-starter direktno vezan za radilicu motora.

Sa ubrzanjem do „stotke“ za samo 5,5 sekundi, A6 je ozbiljno brz auto, sa fantastičnim međuubrzanjima.

Štaviše, manje iskusni vozači moraju da budu oprezni jer ume da iznenadi. Dodavanje gasa može da prevari i da auto poleti, tako da je potrebno malo privikavanja na vrlo oštar i divalj karakter. Čvrsto držanje volana prilikom stiskanja gasa je obavezno!

Za 3.0 TDI motor sredine nema, ili se vozi lagano ili agresivno. U obe varijante će vas iznenaditi niskom potrošnjom – u prvoj lako možete da ga naterate da po gradu troši tek nešto preko sedam litara, a u drugoj je teško preći devet.

Auto-put je ogroman izazov za ovaj Audi. Prosto vas mami da stisnete gas jer pri 130 km/h uopšte nemate osećaj brzine a i potrošnja od oko 6,5 l/100 km izgleda previše štedljivo. Valjda će se uskoro pojaviti i slabije verzije da nam ne bude žao...

Upravljanje je posebna priča. G silu ne priznaje, što zbog sjajnih dvadesetica što zbog sistema upravljanja na sva četiri točka koji obavezno morate da poručite.

Drastično pomaže u savladavanju krivina, bilo da je reč o vrlo brzim ili sporim po gradu. Ne morate da pravite luk kao da vozite autobus, jednostavno nećete nagaziti ivičnjak zadnjim točkovima čak i da smotate ranije kao da vozite A3.

Nema sumnje da je Audi napravio vrhunsku limuzinu koja se razlikuje od konkurenata. Tehnička kultura i inženjering se ističu na svakom detalju, a tu su i mnogi elementi koji privlače pažnju – na primer, osim dinamičkih migavaca, sada i zadnja poziciona svetla imaju atraktivnu pokretnu grafiku kada otključavate, odnosno zaključavate auto.

Cena test primerka je 59.559 evra sa PDV-om. Za one koji ipak preferiraju 2.0 TDI motor, cena počinje od 46.900 evra, koliko košta A6 35 TDI S-tronik sa 163 konjske snage. A6 40 TDI S-tronik iste zapremine, ali sa 204 „konja“ je dve hiljade evra skuplji.

Full HD instrumenti

Audi je među prvima uveo digitalne instrumente. Vozaču su na raspolaganju varijante sa velikim ili malim obrtomerom i brzinomerom, a između njih može da bude mapa navigacije ili podaci sa putnog kompjutera.

Dijagonala displeja je 12,3 inča a rezolucija 1920x720 piksela.

Jednostavna podešavanja

Izbacivanjem džojstika zapravo je pojednostavljeno kretanje kroz meni. Nema više straha od podešavanja brojnih parametara. Sada je sve pregledno i logično raspoređeno.

Jednom kada podesite sve kako vam odgovara, retko se vraćate u meni. Zato je i uklonjen višak dugmića i tastera…

Bežična antena i punjenje

Ukoliko imate telefon koji omogućava bežično punjenje, Audi phone box je prava stvar.

Ne samo što puni telefon bez kačenja bilo kakvih kablova, već bežično povezuje telefon sa eksternom LTE (4G) antenom u cilju boljeg signala.

Napredna „klima“

Ne samo što klima-uređaj ima četiri zone, već su putnicima na raspolaganju i dodatna podešavanja. Na primer, može fino da se podesi koliko će toplog ili hladnog vazduha ići na noge.

Sinhronizacija leve i desne strane obavlja se na zanimljivi način, prevlačenjem i spajanjem palca i kažiprsta, kao kad zumirate unazad sliku na mobilnom telefonu.

Farovi „preskaču“ druge automobile

Novi Audi A6 opremljen je najnovijom generacijom HD LED „matriks“ farova. Kada nema ulične rasvete, standardno rade duga svetla, a snop se podešava tako da „preskače“ vozila ispred i ona koja dolaze u susret.

Zadnje pozicije su takođe zanimljive jer imaju atraktivnu pokretnu grafiku prilikom otključavanja i zaključavanja automobila.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Audi A6 50 TDI quattro tiptronic

motor V6
zapremina 2967 ccm
snaga 210 kW (286 KS) pri 3500-4000 o/min
maks. o. moment 620 Nm pri 2250-3000 o/min
menjač automatski, 8 stepeni
pogon stalni pogon na sva četiri točka
dimenzije: D/Š/V 4939/1886/1457 mm
međuos. rastojanje 2924 mm
prtljažnik 530 l
rezervoar 73 l
pneumatici 225/55 R18
masa 1825 kg
maks.brzina 250 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 5,5 s
potrošnja (fabrička) 6,2/5,2/5,6 l/100 km
emisija CO2 146 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu