Prva vožnja: Opel Grandland X

Opel ubrzano širi gamu svojih SUV modela. Najnoviji i najveći u nizu je Grandland X, koji se po kvalitetu materijala, opremi i opštoj sofisticiranosti svrstava u sam vrh klase.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Posle modela Crossland X i Mokka X, koji pripadaju B segmentu, Opel uvodi i najveći u SUV u gami – Grandland X.

Nije tajna da je razvijen na mehaničkoj platformi modela Peugeot 3008, sa kojim deli i motore. Ipak, za kompletno doterivanje zaslužni su inženjeri Opela, koji su uradili ogroman posao.

Pre svega, ono što se vidi na prvi pogled, odnosno dizajn, delo je nemačkih stručnjaka.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4477/1906(sklopljeni retrovizori)/1609 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2675 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4477/1906(sklopljeni retrovizori)/1609 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2675 mm

Proporcije su nešto što Opelovi dizajneri umeju da doteraju do savršenstva i to je ono što naše oko, nekad svesno a nekad nesvesno, vidi i prepoznaje kao lepo.

Zadržana je prepoznatljivost i estetika kompletne game Opela, a opet, auto je dovoljno jedinstven i originalan.

Ista situacija je i u unutrašnjosti. Kompletan dizajn su odradili Nemci, uključujući i projektovanje sedišta sa čuvenim AGR sertifikatom u pogledu kvaliteta ergonomije.

Moramo da priznamo da je ovo možda i najkvalitetnije sastavljen Opel C segmenta svih vremena, uključujući i izbor materijala.

U auto-industriji se tačno zna na koji deo enterijera se stavlja određena vrsta materijala, u zavisnosti od klase kojoj auto pripada.

Ovde se dogodio ozbiljan "apgrejd", pa je na Grandlandu primenjena strategija sa nove Insignije. To znači da su meke površine ne samo na kompletnoj komandnoj tabli i u vratima, već i na centralnoj konzoli, što se retko dešava u ovoj klasi.

Generalno, tvrdo parče plastike retko gde možete da sretnete a i tada je vrlo sofisticirane teksture.

Kvalitet završne obrade je, takođe, na iznenađujuće visokom nivou. Sve je dobro uklopljeno i jednostavno nismo imali osećaj nedovršenosti, koji je inače standardna pojava kod predserijskih primeraka.

Po svemu tome Grandlend X je ostavio bolji utisak nego bratski Peugeot 3008. Doduše, nema avangardnih dizajnerskih detalja kao kod francuskog modela, ali je osećaj konzervativne otmenosti, pa i luksuza, itekako prisutan. Jednom rečju, auto je pravi Nemac.

Za početak, planirana su dva motora koja će se ugrađivati u Grandland X. Oba poznajemo odranije iz modela PSA grupacije.

Prvi je 1.6 dizel sa 120 "konja" a drugi je turbo-benzinac zapremine 1.2 litra sa tri cilindra i 130 konjskih snaga.

S obzirom da se sve veći broj kupaca odlučuje za benzinca, što zbog jeftinijeg održavanja i manje osetljivosti na loše gorivo, što zbog niže potrošnje, odlučili smo da isprobamo upravo 1.2 turbo.

Prtljažnik: 514 - 1.652 l
Prtljažnik: 514 - 1.652 l

Najnoviji trocilindrični motori su postigli ogroman napredak u odnosu na motore od pre pet-šest godina. Za početak, po zvuku je veoma teško prepoznati da su pod haubom tri a ne četiri cilindra.

Rad u leru je uravnotežen i izuzetno tih, bez ikakvih vibracija. U vožnji se takođe ne čuje da "fali" cilindar, čak ni pri vrlo visokim obrtajima, što nas je prilično iznenadilo.

Performanse su u prvom planu i to je očigledno u svim režimima rada. Motor je izuzetno elastičan na niskim obrtajima i ima snage i pri velikim brzinama.

Autobanom smo se vozili uglavnom na deonicama bez ograničenja brzine i to smo dobro iskoristili da pronađemo limit motora i automobila.

Posebno nas je iznenadilo sa kakvom lakoćom ubrzava do 160 km/h, što je i neka gornja granica za štedljivu vožnju. Vrlo brzo dostižemo i maksimalnih 190 km/h, i sa konstantno pritisnutom papučici gasa uz pod, beležimo potrošnju od svega 10,5 l/100 km.

Stabilnost Grandlanda pri toj brzini zaista fascinira, kao i preciznost upravljačkog mehanizma.

Nailazimo na deonicu na kojoj su domaćini želeli da nam pokažu ponašanje na magistralnim putevima. Ograničenje je 100 km/h i svi ga se pridržavaju. Uz promenljivu brzinu beležimo potrošnju od oko 6,2 l/100 km.

Kod Nemaca nema mnogo neravnina na kolovozu, ali smo silaskom sa puta na makadam imanja lokalne vinarije utvrdili da je ogibljenje meko podešeno. Nastavljamo da razgledamo auto.

Isprobavamo otvaranje prtljažnika zamahivanjem nogom bez neuspešnih pokušaja. U gepeku ima sasvim dovoljno mesta da se porodica spakuje za duži put.

Dopalo nam se što je Opel ubacio i bežični punjač za mobilne telefone, doduše u pregradu ispod naslona za ruke između prednjih sedišta.

Kao i kod ostalih modela, ugrađen je brzi grejač za odleđivanje vetrobranskog stakla, ali i grejač obruča upravljača. Ponovo nas fascinira meka plastika i štep na centralnoj konzoli kao i udobnost sedišta sa električnim podešavanjem visine lumbalne podrške.

Tu su ne samo grejači (kao i na zadnjim sedištima), već i opcija za ventilaciju u vrelim letnjim danima.

Imamo dovoljno vremena da se pozabavimo i multimedijalnim sistemom. Kompletan interfejs je pozajmljen od kompanije Peugeot i ima opciju na srpskom jeziku.

Domaćini nam u svaki automobil stavljaju po jedan Android mobilni telefon, da isprobamo "miror link" funkciju.

Za to je neophodno povezivanje kablom pa smo morali da izbacimo USB fleš memoriju sa koje smo slušali muziku kako bismo povezali telefon.

Za nastavak vožnje, umesto fabričke, koristimo navigaciju telefona. Cilj je da se pokaže da i oni koji ne žele da doplate za navigaciju bez problema mogu da koriste svoj telefon a da kompletnu mapu vide na displeju automobila, kao i da čuju glasovno navođenje preko zvučnika audio sistema.

I zaista, osim različitog grafičkog prikaza i glasa za navođenje nije bilo nikakve druge razlike.

Usput smo dobili i mogućnost za kačenje na wi-fi. Jednim klikom na taster smešten pored unutrašnjeg osvetljenja na plafonu, na ekranu se ispisuje šifra.

Cene za naše tržište još uvek nisu poznate a prvi primerci Grandlanda X trebalo bi da stignu do kraja godine. Iako su samo dva mototra u ponudi, to ne bi trebalo da predstavlja problem, s obzirom da su to inače najtraženije verzije. Dizelaš se do sada pokazao pouzdanim a nema pritužbi ni na benzinca.

Prostrana kabina, veliki prtljažnik i visoka pozicija sedenja su nešto što sve više ljudi traži. Uz svu najnoviju bezbednosnu opremu i vrlo atraktivan dizajn, Grandland X ima sve šanse da postane jedan od najzanimljivijih modela u C segmentu SUV vozila.

Opel kod nas tradicionalno obezbeđuje i dobre akcijske uslove i cene za pojedine verzije svih modela, tako da verujemo da će se i po koja verzija Grandlanda X naći na akcijskom cenovniku i samim tim postati dostupna širem sloju kupaca.

Automatsko parkiranje

Za automatsko parkiranje nije određen ni jedan fizički taster, već morate da uđete u meni preko displeja.

Vozaču su na raspolaganju tri opcije – paralelno parkiranje i pod uglom od 90 stepeni, kao i isparkiravanje.

Prijatna atmosfera i zimi

Kao i ostali Opelovi modeli, Grandland X ima grejače obruča upravljača, vetrobranskog stakla i sedišta.

Ovog puta, osim za vozača i suvozača, grejači su postavljeni i za putnike na zadnjim sedištima.

Komforno otvaranje i zatvaranje prtljažnika

Otvaranje i zatvaranje prtljažnika pokretom noge ispod zadnjeg branika je nešto što zaista olakšava svakodnevni život.

Klikom na crveni taster zatvarate prtljažnik bez zaključavanja a ako pritisnete desni taster i zamahnete nogom, auto će se zaključati po zatvaranju.

Nova generacija LED farova

Iako nemaju elemente koji se pale i gase po potrebi "preskačući" vozilo ispred, novi farovi su vrlo inteligentni, pa svoj snop, odnosno njegovu dužinu i pravac prostiranja automatski prilagođavaju uslovima na putu (seoski put, autoput, gradski put sa osvetljavanjem pešaka, osvetljavanje krivine, automatska duga svetla...).

"IntelliGrip" poboljšava prijanjanje

Opel Grandland X nema pogon na sva četiri točka ali će moći da se poruči sa "IntelliGrip" sistemom koji obezbeđuje optimalno prijanjanje pogonskih točkova u otežanim uslovima.

Vozaču je na raspolaganju nekoliko modova – "normal", "snow" (radi do 50 km/h, a obrtni moment se raspoređuje na točak sa više prijanjanja), "mud" (omogućava nešto više proklizavanja kako bi spalo blato sa točka i ponovo se uspostavilo prijanjanje – radi do 80 km/h), "sand" (omogućava simultano okretanje oba točka kako bi se smanjila mogućnost da se jedan od točkova ukopa) i "ESP off" (isključuje ESP ostavljajući vozaču slobodu – funkcioniše do 50 km/h).

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Opel Grandland X

Motor 1.2 benzin 1.6 dizel
Zapremina (ccm) 1199 1560
Snaga (kW/KS) pri o/min 96/130 pri 5500 88/120 pri 3500
Maks. o. mom. (Nm) pri o/min 230 pri 1750 300 pri 1750
Menjač 6 brzina
Dimenzije (mm) 4477/1906(sklopljeni retrovizori)/1609
Međuos. rastojanje (mm) 2675
Prtljažnik (l) 514-1652
Rezervoar (l) 53
Masa (kg) 1350 1392
Maks. brzina (km/h) 188 189
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 11,1 11,8
Potrošnja (l/100 km) 6,4/4,9/5,4 4,9/3,9/4,3
Emisija CO2 (g/km) 124 111

Vozili smo

Prva vožnja: Kia Stonic

Krosoveri ili vozila iz takozvanog B-SUV segmenta su apsolutni svetski hit i svojevrsni fenomen. Skoro kao Pokemoni. Jednostavno ne postoji iole ozbiljan proizvođač koji u svoju ponudu nije uvrstio bar jedan model ovog tipa. Ni Kia nije propustila priliku da se umeša u igru, a ima vrlo ozbiljne karte u rukama.

Vozili smo subota 25.11. 10:09 Komentara: 81

Prva vožnja: Nissan X-Trail (redizajn)

Doteran izgled, bogatija oprema i novi sistemi bezbednosti, glavne su izmene na redizajniranom X-Trailu. Uz komfor koji prevazilazi klasične limuzine, idealan je izbor kao porodični automobil, što su prepoznali i Amerikanci, svrstavši ga na mesto broj 1 među svim novim automobilima.

Vozili smo subota 28.10. 09:42 Komentara: 36

Test: Suzuki Baleno 1.2 Dualjet Elegance

Novi Baleno je odgovor Suzukija svima onima koji su tražili gradski auto sa prostranijom kabinom i većim prtljažnikom u odnosu na Swift. Japanci su častili svoje kupce zaista bogatom opremom koju nemaju ni neki skuplji automobili.

Vozili smo subota 14.10. 07:00 Komentara: 76

Prva vožnja: Volkswagen Polo

VW Polo šeste generacije stiže sa mnogim novinama preuzetim sa znatno skupljih modela. Po svojim dimenzijama, prevazišao je ne samo svog prethodnika, već i Golfa „četvorku“, nudeći mnogo više mesta na zadnjim sedištima ali i u prtljažniku.

Vozili smo subota 7.10. 10:05 Komentara: 124
strana 1 od 2 idi na stranu